Denník N

Prečo sme dnes stáli v kolónach (názor epidemiologičky)

Cesta medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pred Veľkou nocou. Foto N – Daniel Vražda
Cesta medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pred Veľkou nocou. Foto N – Daniel Vražda

Autorka je epidemiologička, pôsobí na Slovenskej zdravotníckej univerzite 

My epidemiológovia sme už zvyknutí na negatívne emócie a absenciu vďaky. Máme na to niekoľko dôvodov:

  • Ak navrhujeme rázne opatrenia, ktoré spoločnosť akceptuje v strachu, aby sme nedopadli ako Taliani (alebo iné krajiny s katastrofickými následkami), tak dokážeme zabrániť pohrome. Po určitom čase sa však mnohým zdá, že nebolo treba prijímať žiadne opatrenia, pretože „sa nič nedeje“. To však v našom svete znamená, že sme prijali správne opatrenia v správny čas a musíme v ich dodržiavaní vytrvať.
  • Ak by sme nenavrhli žiadne opatrenia a dopadli by sme ako mnohé štáty v Európe, nielen Taliansko, ale aj Španielsko, Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko a USA, ozývala by sa mohutná kritika za to, že sme opatrenia neprijali.

Je teda namieste vyzvať verejnosť aj politikov, aby si vybrali, v čo veria a ako chcú postupovať. Podľa našich prepočtov, ak by sme neprijali žiadne opatrenia, tak by sme už 20. marca mali na Slovensku 40 mŕtvych a ich počet by sa rýchlo zvyšoval.

Priznám sa, že aj ja som dnes stála 2,5 hodiny v kolóne a kontroly na hraniciach okresu som si tiež predstavovala pružnejšie, keď som opatrenie „necestovať a nestretávať sa“ odporúčala. Ale som rada, že som ja aj moja rodina zdravá a žiaden katastrofický scenár sa na Slovensku zatiaľ nenapĺňa. Čo si vážite vy?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie