Denník N

Pripravme sa na koniec krízy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Krízy potrebujú politikov Matovičovho typu aj kritických intelektuálov a ich frflanie.

Krízová situácia, ktorú práve prežívame, jasne ukázala na význam krízového rozhodovania a riadenia, na rolu krízových manažmentov, na potrebu lídrov pri riešení kríz. Veci sa dejú z minúty na minútu a každé konkrétne rozhodnutie sa okamžite premieta do všednodenného života. Demokracia dostáva na frak. Politici Matovičovej mentality sa ujímajú vesla. Cítim potrebu povedať naplno: Právom! Zodpovednosť lídrov je v takýchto situáciách nedeliteľná, musia byť nekompromisní a tvrdí. Žiadne dlhé kecy. Lídri majú vedieť, komu sa dá dôverovať, kto má akú kompetenciu, koho sa popýtať o radu, ako vyberať z palety možných scenárov… a ísť do toho. Bodka.

Kritickí intelektuáli budú frflať, poukazovať na zásady demokratického prístupu, právo na spoluúčasť, dovolávať sa literatúry a teórií, hľadať muchy… a, samozrejme, nakladať politikom matovičovského formátu, koľko sa do nich zmestí. Cítim opäť potrebu povedať naplno: Právom! Napokon, sám sa chystám na čosi podobné, len čo koronavírus odíde do prístavu všetkých ostatných vírusov. Zeman a Babiš, napríklad, keď mám hovoriť o Česku, kde žijem, si to zaslúžia bez milosti. S Orbánom, Trumpom a ďalšími nech si to vybavia domáci. Na klausovcov, ficovcov…, pokiaľ sa nedopustili trestných činov, treba zabudnúť.

Kríza nepotrvá večne. Lídri z čias krízy, keď sa veci začnú vracať do normálu, to dostanú v najbližších slobodných voľbách vyžrať, pretože takto to chodí. Nebude to však už taký normál, ako býval. Budeme ostražitejší než predtým, vycvičenejší na potenciálne ohrozenia a spôsob ich včasnej signalizácie. Bolo by preto dobré ľudí nadaných schopnosťou spolupracovať v krízových situáciách s kadekým a pritom nestratiť autoritu, rýchlosť a razanciu rozhodovania nechať spisovať memoáre, prednášať… a nehádzať po nich kamene. Prídu ďalšie krízy.

Z tejto jednej konkrétnej si treba vziať niekoľko základných ponaučení. Napríklad:

1. Tvorba katastrofických scenárov možného vývoja nie je kratochvíľa pre pár alarmistov, ale užitočná heuristika.

2. Demokracia je síce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie