Denník N

Prísne opatrenia a výnimka pre veľkonočného zajaca. Ako Nový Zéland víťazí nad koronavírusom

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP

Píše Anna Fifieldová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nie sú to ani dva týždne, odkedy Nový Zéland zaviedol prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Kúpanie na pláži či lov v buši sú zakázané, keďže nejde o nevyhnutné činnosti. Vláda tiež vyzvala ľudí, aby nepodnikali žiadne rizikové aktivity, ktoré by mohli zbytočne zamestnať pohotovostné služby.

Ľudia po uliciach poctivo kráčajú a jazdia na bicykli s dvojmetrovým odstupom, do obchodu vstupujú po jednom a spoznávajú vrtochy domáceho vzdelávania.

Sľubné čísla

Trvalo len desať dní, než sa ukázalo, že táto taktika funguje. Počet testovaných začal narastať a počet ľudí s pozitívnym výsledkom postupne klesá. To znamená, že infikovaných, ktorí sa zotavili, je viac než počet ľudí nakazených za deň.

„Sú to sľubné čísla,“ povedal Ashley Bloomfield z ministerstva zdravotníctva.

Pozitívne výsledky sa dostavili rýchlo a spolu s nimi prišli aj prvé výzvy na zmiernenie opatrení aspoň počas veľkonočných sviatkov.

Premiérka Jacinda Ardernová však trvá na tom, že pred uvoľnením opatrení Nový Zéland najprv dokončí štvortýždňové obdobie obmedzeného pohybu – čiže dva celé 14-dňové inkubačné cykly.

Pre tento víkend však udelila špeciálnu výnimku a k profesiám, ktoré musia pracovať aj napriek obmedzeniam, zaradila aj veľkonočného zajaca a zúbkovú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie