Denník N

Má očnú kliniku v Berlíne: V pondelok som vyplnil formulár, o dva dni som dostal štátnu pomoc

Ľuboš Fraňo v ordinácii. Foto - archív Ľ. F.
Ľuboš Fraňo v ordinácii. Foto – archív Ľ. F.

Ľuboš Fraňo pochádza z Trenčína. Dlhé roky žije v Berlíne, kde si otvoril vlastnú očnú kliniku a zamestnáva osem zamestnancov. Koronavírus zasiahol aj do jeho praxe. Od štátu dostal v priebehu dvoch dní nenávratnú výpomoc 15-tisíc eur na každú z dvoch svojich firiem. Ďalšia podpora ho čaká pre zamestnancov.

Ste očný lekár, máte vlastnú kliniku v Berlíne. Kedy a ako sa začali opatrenia proti koronavírusu prejavovať vo vašej praxi? 

Zlomom pre spoločnosť bol prejav kancelárky Angely Merkelovej 18. marca. Vtedy povedala všetky rámcové opatrenia, aby sme situáciu brali veľmi vážne a udržiavali odstupy. Informovala nás, že budeme mať obmedzené slobody, najmä pokiaľ ide o vychádzanie. Dva dni potom som dostal z odborového zväzu očných lekárov a zo zväzu poisťovní hygienické a iné odporúčania, čo by sme mali robiť.

Čo ste teda urobili? 

Ako prvé som nakúpil respirátory FFP2 pre zamestnancov. Zároveň sme sa dohodli, že každý pacient, ktorý príde, si bude musieť vydezinfikovať ruky. Okrem toho sme kúpili plexisklo, ktoré sme osadili na recepcii, aby boli zamestnanci chránení.

Klinika Ľuboša Fraňa počas koronakrízy. Foto – archív Ľ. F.

Nemali vaši zamestnanci strach chodiť do práce? 

Nie, vôbec. Merkelová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie