Denník N

Futbalistom z Premier League stále neznížili platy. Politici hovoria, že sú lakomí

Jordan Henderson bol pri zrode hráčskeho fondu na podporu NHS. Foto - TASR/AP
Jordan Henderson bol pri zrode hráčskeho fondu na podporu NHS. Foto – TASR/AP

Hráči však založili fond na podporu zdravotníctva a bojujú za peniaze pre nefutbalových zamestnancov klubov.

O anglickej Premier League, najbohatšej futbalovej lige sveta, sa už dlhšie hovorilo, že žije vo vlastnej bubline.

Obrovské peniaze z televíznych práv jej zabezpečili prakticky bezkonkurenčné postavenie vo futbalovom svete. Šírenie koronavírusu však prinieslo vážne problémy.

Prerušenie ligy znamená pre kluby výpadok príjmov a stále hrozí, že ak sa sezóna nedohrá, dvadsať tímov bude musieť televíziám vrátiť takmer 800 miliónov libier.

V zložitej situácii sa začalo diskutovať o plošnom znížení platov hráčov, podobne ako v iných súťažiach. Ani takmer po mesiaci od zastavenia futbalu však neprišlo k dohode.

Anglicko sa ocitlo v ostrom protiklade napríklad s nemeckou bundesligou. Bayern Mníchov či Borussia Dortmund sa s hráčmi dohodli na 20-percentnom dočasnom znížení miezd a oba kluby spolu s Bayerom Leverkusen a RB Lipsko vytvorili fond s 20 miliónmi eur pre menšie tímy, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch.

V Anglicku však vychádzajú na povrch nezhody v štruktúrach tamojšieho futbalu. „Ak ste si mysleli, že anglický futbal nefungoval, keď bol zasypaný peniazmi, teraz si počkajte, čo sa stane, keď zrazu peniaze nie sú,“ napísal Jonathan Liew z Guardianu.

Ešte koncom minulého týždňa sa zdalo, že v Premier League pristúpia k plošnému 30-percentnému zníženiu platov hráčov, ktoré pre väčšinu klubových pokladníc znamenajú najväčšie výdavky.

Sobotňajší videohovor so zástupcami hráčskej asociácie (PFA) však odhalil vážne nezhody medzi futbalistami a klubmi.

Na hráčov vtedy zatlačil už aj britský minister zdravotníctva Matt Hancock, keď vyhlásil, že by „mali prijať zníženie platov a taktiež prispieť (v tejto situácii)“.

Kluby na vládnej podpore

Britskí politici na čele s Hancockom naznačili, že futbalisti sú lakomí a mimo reality. Poslanec parlamentu Julian Knight povedal: „Veľké kluby by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie