Denník N

Ekonomika nie je televízor, nedá sa vypnúť a zapnúť, keď chceme

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

S pandémiou sa musíme naučiť žiť, nemôžeme zostať sedieť doma.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Krízový manažment pandémie dnes funguje len na krátkodobej úrovni. Vláda rieši opatrenia s horizontom niekoľkých týždňov. To je pochopiteľné. Urgentné veci majú prednosť. Pri požiari treba najprv zachraňovať životy, potom hasiť a nájsť náhradné ubytovanie pre postihnutých. Nakoniec príde čas rozmýšľať o obnove domu. Dnes sa nachádzame vo fáze hasenia a hľadania náhradného ubytovania. Veľká časť slovenskej ekonomiky sa zastavila. Zamestnanci a živnostníci sedia doma a čakajú na podporu od vlády. Prvé opatrenia sú fajn. Odklad splátok daní, odvodov a úverov, ako aj vyplácanie náhrady mzdy pomôžu zabrániť okamžitému a veľmi prudkému nárastu nezamestnanosti, ktorý postihol USA. Na rozdiel od USA u nás pracuje obrovská väčšina ľudí na riadnu pracovnú zmluvu a je chránená mechanizmami na podporu v nezamestnanosti.

Je správne, že štát odložil platenie daní a odvodov. Na druhej strane sú to práve príjmy z daní a odvodov, ktoré umožňujú podporovať zamestnancov a podniky. Otázkou je, ako dlho dokážeme túto podporu udržať. Štát si, samozrejme, na riešenie dôsledkov krízy môže požičať. V danej situácii je to úplne správne. Problémom však nie je len koľko, ale kde? Charakteristickým znakom každej veľkej krízy je vyschnutie likvidity, t. j. zásoby voľných a okamžite dostupných peňazí.

Kto má voľné peniaze, drží ich u seba. Pred týždňom malo Slovensko problém predať dosť pokladničných poukážok. V USA a vo Veľkej Británii môže dostupné peniaze pohotovo vytlačiť centrálna banka. My sme členmi eurozóny a na tlačenie peňazí máme Európsku centrálnu banku vo Frankfurte. Jej reakcia je pomalšia a váhavejšia ako v roku 2008. Nemecko a Holandsko sa obávajú, že príliš štedré rozdávanie peňazí by prispelo k enormnému rastu dlhu v zlyhávajúcich štátoch eurozóny, najmä v Taliansku. Boja sa, že bankrot Talianska by pochoval aj ich ekonomiky.

Európska centrálna banka síce pokračuje v nákupe dlhopisov („kvantitatívne uvoľňovanie“), ale naše problémy s 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie