Denník N

V karanténe zostali sídliská a osady s ľuďmi, ktorí chodili do Anglicka za prácou, tu im ju nik nedal

Deti v Žehre. Foto N – Vladimír Šimíček
Deti v Žehre. Foto N – Vladimír Šimíček

V zatvorených osadách a getách na Spiši žije asi šesťtisíc ľudí. Štát presne nehovorí, koľko pozitívnych prípadov má znamenať zatvorenie dediny. Pred týždňom mal plán, že desať percent. Pozitívnych prípadov je nateraz 32.

Počúvajú, že ich domovy sú ohniskom nákazy. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) používa na ich obranu aj slovo Cigán. Po lete vrtuľníkom na Spiš v stredu v noci predseda vlády oznámil, že polícia a armáda uzatvoria časť Krompách, Žehry a Bystrian, aby zastavili šírenie vírusu.

Za páskami skončilo dokopy vyše šesťtisíc ľudí. Na týchto troch miestach potvrdili spolu 32 ľudí nakazených koronavírusom. Viac o týchto lokalitách minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) nepovedal, odkazoval na premiéra, ktorý vo štvrtok nemal tlačovku. Podľa Korzára bolo najviac pozitívnych zo Žehry.

Na koronavírus doplatili tie rómske komunity, kde žijú ľudia, čo chodia za prácou najmä do Anglicka, keďže na Slovensku ju nedostali.

Mimovládne organizácie vyzývajú vládu, aby k Rómom nepristupovala inak ako k zvyšku Slovenska, a spochybňujú, že by pár prípadov malo viesť k uzavretiu tisícov ľudí.

Nervozita a čakanie na ďalšie testovanie

Peter Molek, koordinátor z organizácie Zdravé regióny, aj v týchto dňoch chodí do Žehry, Bystrian a po okolí. Zúčastnil sa aj na testovaní v oboch dedinách. Hovorí, že ľudia sú vystrašení a čakajú, čo sa bude diať ďalej. „Medzi ľuďmi je nervozita, ale primeraná situácii. Myslím si, že spoločne to zvládneme,“ povedal.

Molek má na starosti asistentov osvety zdravia na Spiši. „Žehra je v karanténe na sto percent. Osada aj sídlisko sú opáskované a tak ako v Bystranoch tam hliadkuje polícia. O asistencii armády nemám informácie.“

Podľa Moleka na sídlisko na okraji Žehry dovezú jedlo a v piatok alebo v sobotu tam pristavia kamión, z ktorého si budú môcť ľudia kupovať potraviny a platiť v hotovosti alebo bankovou kartou.

Molek zatiaľ nevedel povedať, či a kedy sa vrátia testovacie armádne tímy do osád, kde sa vyskytli pozitívne prípady koronavírusu.

Keď to pominie, opäť sa tam vrátime

Lukáš a Monika majú osemmesačnú dcérku Lucianu. Vrátili sa domov vlani, aby rodili na Slovensku, chvíľu tu zostali a potom šli opäť do Sheffieldu. Lukáš tam má prácu mechanika v predajni áut BMW. Na Slovensku sa vyučil za piliara, v Británii si dorobil školu.

Monika v Anglicku vyrastala s rodinou od šiestich rokov, tam skončila aj základnú školu. Vrátila sa v pätnástich, na Slovensku by musela viaceré ročníky opakovať, do školy sa teda už nevrátila a ani to už neplánuje.

Jasný plán majú pre svoju dcéru: anglické školy.

Lukáš, Monika a Luciana sú teraz v izolácii. Z Británie sa vrátili pred mesiacom a výsledky ich testov boli negatívne, no aj tak sa ocitli za páskami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie