Denník N

Neobetujme Rómov koronavírusu

Polícia stráži uzavretú osadu v Bystranoch. Foto - TASR
Polícia stráži uzavretú osadu v Bystranoch. Foto – TASR

Vláda nedodržiava ani pravidlá, ktoré si sama pred týždňom stanovila.

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity

Vláda sa rozhodla karantenizovať prvých päť rómskych osád na Spiši. Tento krok nasleduje testovanie ľudí s cestovateľskou anamnézou vo vybraných osadách, ktoré začali robiť minulý týždeň. V časoch krízy musíme bezpochyby všetci žičiť tomu, aby opatrenia vlády fungovali, veď ide o ľudské životy. To však neznamená, že treba aj súhlasiť s tým, aké kroky a v akom štýle sa robia.

Je jasné, že marginalizované rómske komunity sú v niektorých oblastiach výrazne iné ako ostatné časti obyvateľstva. Ide o hustotu osídlenia, hygienické podmienky či o zdravotný stav obyvateľstva. Treba však povedať aj to, že väčšina Rómov na Slovensku nežije v takýchto podmienkach – a aj u tých, ktorí sú v najslabších komunitách, ich horšie životné podmienky treba brať do úvahy pri tvorení opatrení, nie zneužiť ich proti nim. Pre mňa je základný kompas pri tvorení a hodnotení návrhov v marginalizovaných komunitách vždy takýto: naozaj by sa navrhlo toto opatrenie, keby sa týkalo niekoho iného ako Rómov?

Pred dvoma týždňami sa v jednej osade v meste Gelnica objavil muž s cestovateľskou anamnézou z Anglicka, ktorý vykazoval znaky choroby a voľne sa pohyboval v rámci komunity. Mesto sa rozhodlo pre razantný krok: celú osadu dalo do karantény. Dotyčný bol otestovaný, koronavírus sa nepotvrdil, ale napriek tomu lokalita odvtedy ostáva v karanténe. Teraz hrozí, že takýto proces sa môže opakovať vo veľkom. V Nitre pre jeden prípad zatvorili ulicu, kde žijú dobre situovaní olašskí Rómovia. Spomínate si, že by bola do karantény uzavretá napríklad Petržalka po tom, ako počas prvých teplých dní praskala hrádza vo švíkoch?

Vo vládnom pláne, ktorý rámcuje testovanie v osadách, sa píše, že po odbere a testovaní vzoriek „osoby, u ktorých sa laboratórne potvrdil COVID-19 a majú prítomné klinické príznaky, budú po indikácii lekárom prevezené na hospitalizáciu do určených zdravotníckych zariadení“. Ku karantenizácii celej osady má dôjsť iba vtedy, ak „v osade bude viac ako 10 percent osôb, ktoré budú pozitívne testované na ochorenie COVID-19“.

V stredu vláda hovorila o spolu stovke nových infikovaných, no napriek tomu sa rozhodla dať do karantény rómske komunity troch obcí: Bystrian, Krompách a Žehry. Podľa Atlasu rómskych komunít 2019 v týchto troch obciach žije 2900 (Bystrany), 1900 (Krompachy) a 2000 (Žehra) Rómov. Ak sa vláda chcela držať svojho plánu, mali by sme iba v týchto troch lokalitách vidieť minimálne 680 (= 10 percent) pozitívnych testov na to, aby sme dosiahli kvórum hromadnej karantenizácie. Ak tam nie je takýto počet nakazených, tak vláda nepostupuje podľa vlastného krízového plánu a musí dať odpoveď na otázku, prečo tak robí. Kvórum desať percent pre hromadnú karanténu totiž určila sama sebe pred týždňom.

Mimochodom, tieto čísla mohli byť úplne iné. Už deň po jeho nástupe som premiérovi poslal informácie, v ktorých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie