Denník N

Etnologička: Všetci sme akoby svedkami laboratórneho pokusu, Veľkú noc oslávime aj cez videokonferencie

Katarína Popelková. Foto - archív K. Popelkovej
Katarína Popelková. Foto – archív K. Popelkovej

Katarína Popelková je expertkou na sviatky v 21. storočí. Hovorí, že aj z etnologického hľadiska sme teraz svedkami unikátnej situácie, preto sa rozhodla urobiť výskum o tom, ako ľudia strávia Veľkú noc.

V rozhovore sa dozviete,

  • akú podobu má dnes Veľká noc na Slovensku;
  • aký dosah mal na tento sviatok socializmus;
  • ako sa odlišuje sviatkovanie na východe a na západe;
  • či šibačke a oblievačke hrozí zánik;
  • ako sa v tieto dni mení hodnota domova.

Už dnes je jasné, že táto Veľká noc sa bude výrazne líšiť od tých, ktoré sme zažívali po minulé roky. Ľudia nemajú cestovať mimo svojho bydliska, nemajú sa stretávať so širšou rodinou a s priateľmi. Nie je práve to pre mnohých základným atribútom Veľkej noci?

Samozrejme, stretávanie sa v rámci rodiny alebo s priateľmi aj spoločenská interakcia na verejnom priestore určite patria k týmto sviatkom ako ich veľmi dôležitý znak. To znamená, že táto zmena veľmi silno zasiahne spôsob prežívania tejto Veľkej noci. Myslím si, že všetci budeme akoby svedkami laboratórneho pokusu, pri ktorom budeme môcť sledovať, ako sa sviatok, ktorý je naozaj úzko spojený so spoločenskou interakciou, musí uskutočniť v izolácii.

Dá sa odhadnúť, ako si s tým ľudia poradia?

Už dnes môžeme sledovať, že priamy kontakt medzi ľuďmi začína nahrádzať virtuálny kontakt. Samozrejme, napomáha tomu aj skutočnosť, že žijeme v dobe, keď sú technické prostriedky a elektronická komunikácia všeobecne dostupné.

Vyzerá to teda tak, že ľudia budú aj na Veľkú noc využívať aspoň túto možnosť, aby boli spolu – buď hlasovo, alebo aj obrazom. Máme už signály, že si niektorí na Veľkú noc organizujú stretnutia cez internet. Keďže sa rodiny nemôžu stretnúť na sviatočných obedoch, budú si ich organizovať pri počítači. Aby sa všetci spolu videli, budú si robiť malé videokonferencie. Myslím si teda, že ľudia sa nejakým spôsobom vynájdu. Avšak zatiaľ nevieme, ako presne to bude prebiehať.

Práve na to sa má zamerať váš najnovší výskum. Čo presne budete skúmať?

Keďže mojou výskumnou témou sú sviatky, rozhodla som sa zrealizovať dotazníkový výskum o tohtoročnej Veľkej noci. Je to unikátna situácia, akú sme doteraz nezažili. Chceme vedieť, ako sa sviatková prax prispôsobí vonkajším podmienkam, ktoré sú naozaj unikátne.

Zaujíma ma, akým spôsobom sa budú realizovať klasické veľkonočné praxe, ako budú ľudia prežívať tie za sebou nasledujúce štyri voľné dni, ktoré sú inak charakteristické veľkou mobilitou, spoločenským kontaktom, náboženskými rituálmi, stretávaním sa rodiny a priateľov. Zaujíma ma, čo budú robiť, keď sa teraz musia vzdať dovoleniek, výletov, relaxačných pobytov, účasti na veľkonočných trhoch a na všelijakých komunitných alebo náboženských podujatiach. Čo budú robiť deti namiesto aktivít v centrách voľného času, keďže sú aj veľkonočné prázdniny, hoci v tejto situácii je to, pochopiteľne, skôr iluzórna vec. Ak nemôžu ísť s rodičmi na lyžovačku, na prehliadku hradov, zámkov, skanzenov, do zoologických záhrad a zároveň nemôžu ísť ani ku starým rodičom, čo to nahradí? A tiež, čo nahradí voľnočasové aktivity seniorov, ktoré sú často spojené s prípravou osláv, návštevou rôznych súťaží, predajných výstav veľkonočných dekorácií, rôznych komponovaných prehliadok folklóru.

Je také obrovské množstvo otázok, ktoré sa pred nami vynárajú z etnologického hľadiska, že taký výskum má, nazdávam sa, svoje opodstatnenie. Môžeme sa jeho prostredníctvom dozvedieť veľa o našej súčasnej spoločnosti a porozumieť, na akých princípoch funguje.

Aj napriek odporúčaniu vlády necestovať sme boli pred pár dňami svedkami masového odchodu ľudí z Bratislavy. Neznamená to, že sa predsa len rozhodli dať prednosť tradíciám a navštíviť rodinu – aj napriek zákazu?

Podľa mňa tá mobilita

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie