Denník N

Už ste sa spojili cez Zoom? Funguje dobre, no Google, Kanada aj Taiwan ho radšej zakázali (aké sú alternatívy)

Britský premiér Boris Johnson nechtiac zverejnil ID konferenčného hovoru na Twitteri. Po novom by sa to už v tejto apke nemalo stávať. Foto - Twitter
Britský premiér Boris Johnson nechtiac zverejnil ID konferenčného hovoru na Twitteri. Po novom by sa to už v tejto apke nemalo stávať. Foto – Twitter

Školákov bombardovali počas online vyučovania obscénnymi fotografiami a vulgárnosťami. Čaro videokonferencie cez Zoom počas koronakrízy objavilo už vyše dvesto miliónov ľudí, má však mnohé bezpečnostné riziká.

„Nezabudnite si vypnúť mikrofón.“

Ak máte za sebou online pracovnú telekonferenciu, lekciu s lektorom angličtiny alebo cvičiteľom jogy, prípadne majú vaše deti online vyučovanie na školách, tak je to fráza, ktorú dôverne poznáte.

Najmä ak je cieľom moderovaná debata, aby si nikto neskákal do reči.

Videokonferencie s viacerými účastníkmi naraz najčastejšie prebiehajú cez aplikáciu Zoom.

Boris sa zabudol a zverejnil ID

Využíval ju napríklad aj britský premiér Boris Johnson, ktorý nechtiac na sociálnych sieťach zverejnil ID konferencie zasadnutia vlády na hlavnej obrazovke a ohrozil tak jej bezpečnosť.

Po novej aktualizácii by sa to už nemalo stávať, no podľa expertov je Zoom pre svoje bezpečnostné medzery stále veľmi riziková aplikácia.

Najnovšie ju neodporúča ani americký senát a zakázanú ju majú aj zamestnanci spoločnosti Google.

V Kanade aj na Taiwane ju zakázali používať vládnym inštitúciám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Koronavírus

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie