Denník N

High 5ive: Veľká noc v izolácii – už Joy Division o tom niečo vedeli

Detail obalu platne Closer od Joy Division. Foto - Factory Records
Detail obalu platne Closer od Joy Division. Foto – Factory Records

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Izolácia, izolácia, izolácia. Tisíckrát som počul Iana Curtisa opakovať tieto slová. Album Closer skupiny Joy Division, na ktorom je aj skladba Isolation, čoskoro oslávi 40. výročie. Rovnaký čas prejde aj od Curtisovho odchodu zo sveta vlastnou rukou. Dôvodom bol hlboký pocit izolácie, v porovnaní s ktorým sme my na tom ešte dobre.

Pripomenúť si platňu Closer práve dnes sa núka aj pre jej obal. Zobrazuje oplakávanie Ježiša po sňatí z kríža, jeden z motívov veľkonočného príbehu. Tento obraz úmrtia na platni narazil na Curtisovu smrť. Dnes zase zamrazí, že ide o záber náhrobku v talianskom Janove (foto a mapa pre fanúšikov). Čo je však hlavné? Že je to stále skvelý album.

*

Ukrižovanie, pieta a zmŕtvychvstanie patria v dejinách umenia medzi nosné motívy. Z obrovského množstva vyberám jedno dielo – Emergence (2002) od amerického autora videoartu Billa Violu. Viola sa pohybuje na pomedzí maľby a pohyblivého obrazu. Vytvára vizuálny dojem, ktorý do statického zobrazenia vnáša hypnotickú vláčnosť.

Z vody stúpa telo mladého muža, ktoré zachytia dve ženy. Je to narodenie? Úmrtie? Zmŕtvychvstanie? Inšpiráciou tu bol renesančný maliar Masolino da Panicale (1383 – 1447) a jeho freska Pieta. Viola ho však nekopíruje ani nenapodobňuje. Len klasické vyobrazenie a emócie, ktoré v nás vyvoláva, posúva ďalej.

*

Keby Ježiš robil svoj posledný rozhovor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie