Denník N

7 dobrých správ v čase koronavírusu: Španielska obec sa izolovala a nemá ani jedného nakazeného

Zahara de la Sierra. Foto - Wikimedia Commons
Zahara de la Sierra. Foto – Wikimedia Commons

Dvojica Talianov nakupuje potraviny pre tých, ktorí na ne nemajú peniaze. V Rajci našli ochranné masky z čias studenej vojny a v Turci šijú rúška pre martinskú nemocnicu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Na boj s koronavírusom venuje štvrtinu majetku

Zakladateľ a šéf spoločnosti Twitter Jack Dorsey sľúbil, že na boj s koronavírusom venuje miliardu dolárov. Táto suma predstavuje viac ako štvrtinu jeho majetku.

„Dúfam, že to inšpiruje ostatných k tomu, aby urobili niečo podobné,“ uviedol 43-ročný Dorsey, ktorého majetok podľa Bloombergovho indexu miliardárov predstavuje okolo 3,9 miliardy dolárov.

Dorsey sľúbenú sumu vloží do svojho charitatívneho fondu Start Small vo forme akcií spoločnosti Square, ktorú založil a spravuje.

Peniaze na boj s koronavírusom venovali aj ďalší miliardári. Zakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sľúbil 30 miliónov dolárov na vývoj liečby. Šéf Amazonu Jeff Bezos daroval 100 miliónov dolárov potravinovým bankám v USA na pomoc ľuďom, ktorí nemajú dostatok jedla.

2. Španielska obec je bez nákazy

Obec Zahara de la Sierra vyrástla na skale v Andalúzii. Vďaka svojej polohe a prísnym opatreniam sa tam nerozšírilo ochorenie COVID-19, hoci Španielsko patrí medzi krajiny najviac zasiahnuté koronavírusom.

Starosta Santiago Galván totiž zatvoril štyri z piatich prístupových ciest do obce. To spôsobilo, že v dedine s 1400 obyvateľmi nie je ani jeden prípad nakazeného na COVID-19, hoci okolité mestá a dediny hlásia niekoľko úmrtí.

„Sú to už viac ako dva týždne a myslím si, že je to dobré znamenie,“ povedal Galván pre CNN.

Jediná sprístupnená cesta do obce je prísne strážená. Takisto zamestnanci radnice dôkladne umývajú každé auto, ktoré prejde do obce, a dezinfikujú mu aj pneumatiky.

„Každý pondelok a štvrtok o 17.30 h je v uliciach skupina desiatich ľudí, ktorí dezinfikujú obec, všetky ulice, námestia a múry domov,“ uviedol Galván. V obci funguje aj roznáška potravín a lekárskych potrieb, ktoré distribuujú dve zamestnankyne obce, aby sa znížil počet ľudí v uliciach. Do ulíc starosta vysiela dve autá s hudbou a so svetlami, aby zabavili deti, ktoré v tom čase vychádzajú na balkóny a radujú sa.

3. Roznášajú jedlo hladným

„Je to náročné, pretože takto sme nikdy nežili,“ hovorí pre BBC Talian Stefano, ktorý podobne ako mnohí v jeho krajine musí pre karanténu už vyše mesiaca zostať doma a nemôže chodiť do práce. „Náš život sa zmenil z jedného dňa na druhý. V tejto chvíli si nemám ako zarobiť peniaze. Všetko sa zmenilo, všetko.“

Podobný príbeh motivoval dvojicu Tito a Domenico. Tí roznášajú jedlo ľuďom, ktorí si ho nemôžu v súčasných podmienkach dovoliť.

„Volala mi kamarátka. Plakala, že minula všetky svoje úspory a že jej zostalo len 2,5 eura. Keď som položil, rozhodol som sa, že jej pôjdem nakúpiť nejaké potraviny a že jej ich prinesiem,“ hovorí Tito pre britskú stanicu. „Keď som videl, ako sa jej slzy zúfalstva zmenili na slzy nádeje, dalo mi to energiu a motiváciu robiť niečo takéto.“

Svoju iniciatívu nazvali „Dúha na každej ulici“ a pomôcť môže každý, kto nechá na vyhradených miestach jedlo pre tých, ktorí naň v dôsledku koronakrízy nemajú peniaze.

Talianska vláda medzitým prisľúbila finančnú pomoc pre tých, ktorí nemôžu pracovať. Zatiaľ však koná veľmi pomaly a mnohé rodiny stále nedostali žiadne peniaze.

4. V Turci šijú rúška pre nemocnicu

​​​​​​​Stovky dobrovoľníkov z Turca šijú ochranné rúška pre seniorov aj zdravotníkov v martinskej nemocnici, informuje portál My Turiec.

Asi 50-členná skupina dobrovoľníkov v Martine šije v priemere okolo 200 kusov rúšok každý deň. Podľa spravodajského portálu ich potom štyria šoféri roznášali, pričom niekoľko balíkov dostal aj domov dôchodcov, detský domov v Necpaloch a viaceré domácnosti.

„Fungujeme cez sociálnu sieť, kde nám napríklad jednotlivé nemocničné oddelenia píšu, koľko ich potrebujú, a doslova prosia o pomoc. Snažíme sa im ich dodať na rannú i poobednú zmenu. Naši šoféri okrem rozvozu ušitých rúšok vozia aj materiál vyčlenený šičkám na ďalšie rúška,“ povedala pre My Turiec Anežka Mitter, ktorá v Martine založila dobrovoľnícku skupinu.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

5. V Rajci našli ochranné masky z čias studenej vojny

V meste Rajec našli v skladoch civilnej obrany 1700 ochranných rúšok a respirátorov, ktoré môžu pomôcť v čase koronakrízy, uvádza RTVS. Ochranné prostriedky pochádzajú z čias studenej vojny, čomu zodpovedá aj ich dizajn – sú celotvárové. Vyrobené sú z kvalitného plátna, niektoré sú trojvrstvové. Napriek tomu, že boli roky uložené v sklade, sú stále účinné proti prenosu vírusu.

„Je chránený zrak, teda (vírus, pozn. red.) sa neprenáša sliznicou oka. Aj pri dýchaní – sťahovaní a rozťahovaní masky – je vidno, že len tak ľahko neprepustí vzduch,“ povedal pre RTVS primátor mesta Milan Lipka.

Okresný úrad povolil ich používanie a rozdávanie, pričom záujemcovia k nim dostanú aj návod. Podľa informácií RTVS by mala ochranná maska vydržať až sto praní.

6. Koncerty filharmónie v obývačke

Slovenská filharmónia prichádza s cyklom živých koncertov bez publika, informuje TASR.

Z koncertnej siene filharmónie každý utorok večer zaznejú sólové recitály aj vystúpenie komorných duet. Možno si ich vypočuť na webovej stránke filharmónie alebo na stránke stream.filharmonia.sk, pričom všetky koncerty zároveň ostávajú v archíve.

Prvý takýto koncert bez publika bude 14. apríla o 19.00 h. V podaní klaviristu Jakuba Čižmaroviča zaznejú diela Josepha Haydna, Sergeja Prokofieva, Dušana Martinčeka či Richarda Wagnera.

„Slovenská filharmónia chce svojimi koncertmi bez publika obohatiť ponuku kultúrneho vyžitia hudbymilovnej verejnosti počas pandémie nového koronavírusu, ale tiež podporiť umelcov, ktorých súčasné opatrenia pripravili o možnosť koncertovať,“ uviedla pre TASR Martina Tolstova z filharmónie.

7. Spájajú sa cez internet

Francúzsky národný orchester našiel iný spôsob šírenia svojej hudby a jeho členovia ďalej skúšajú. Hoci vzhľadom na nariadenú domácu karanténu sa nemôžu stretnúť v koncertnej sále, spojili sa vďaka internetu.

Hrajú tak obľúbené skladby, naposledy Ravelovo Bolero, ktoré má viac ako 1,7 milióna videní. Ich koncerty si všimol aj britský denník Guardian.

„Hudba je na to, aby sa zdieľala s inými hudobníkmi, takže toto video našim kolegom môže pomôcť, pretože zostávame v spojení a vďaka internetu a technológiám môžeme opäť spolu hrať,“ povedal pre britský denník Didier Benetti, ktorý hrá v orchestri na tympane. „My vás potrebujeme, vy nás potrebujete, ale takto zostávame spolu s hudbou, ktorú zdieľame na internete, aby sme boli ďalej s vami, a veríme, že sa opäť čoskoro stretneme.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie