Denník N

Poľka je rada, že žije na Slovensku: Poliaci sa chystajú na nelegálne voľby a v nedeľu plánovali otvoriť kostoly

Weronika Gogolová na Mesiaci autorského čítania
Weronika Gogolová na Mesiaci autorského čítania

Zdravotníctvo v Poľsku sa potýka s podobnými ťažkosťami ako na Slovensku. V Poľsku však prepustili viacerých lekárov, ktorí chceli o problémoch otvorene hovoriť, hovorí autorka žijúca v Bratislave.

Weronika Gogola (1988) je poľská spisovateľka. Od roku 2015 žije na Slovensku. Do slovenčiny sa chystá preklad jej románu Po troškách, za ktorý získala cenu Conrad a nomináciu na cenu Nike. V Poľsku jej vyjde kniha reportáží o Slovensku.

„Moji poľskí kamaráti sa smiali na Čaputovej v rúšku. Teraz by sa mohli učiť, ako vírus zvládate.“ Hovorí aj o tom, ako na pandémiu reagujú poľská cirkev a politici, aké predsudky mávajú voči Slovákom Poliaci a naopak.

Skúsme si predstaviť, že nie je korona. Ako by ste prežívali veľkonočné sviatky?

Doteraz sme na Veľkú noc chodievali k našim, na sviatky sme bývali u rodiny v Poľsku. Tento rok sme sa, aj vzhľadom na to, že čakáme s mužom dieťa, výnimočne rozhodli, že namiesto za rodinou pôjdeme na dovolenku len my sami dvaja. Za cieľ sme si neomylne vybrali Taliansko.

Takže sme, samozrejme, nešli nikam a namiesto toho sedíme doma. Keďže som v ôsmom mesiaci, tak mi príliš nechýba, že nesmiem chodiť von. Čítam poľské aj slovenské správy, a keď vidím, ako Slováci nadávajú na vládu, tak sa iba smejem.

Čomu?

Oproti Poľsku je Slovensko v pohode. Som hrdá na to, že žijem tu. Vždy ma hneval pohŕdavý postoj, ktorý majú Poliaci voči Slovákom. Teraz by sa mohli od Slovenska učiť. Často sa tu sťažujete na nefunkčný, rozpadnutý štát, ale u vás isté veci očividne fungujú.

Rozdiel medzi krajinami bolo dobre vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Kultúra, Svet

    Teraz najčítanejšie