Denník N

Robert Mistrík: Makáme, spíme päť hodín denne. Ale za dva týždne nevyriešime, čo Smer za dvanásť rokov zanedbal

Robert Mistrík. Foto - TASR
Robert Mistrík. Foto – TASR

Premiér Igor Matovič je akčný, robí sa s ním dobre a kritika novinárov nie je vždy férová, vraví člen permanentného krízového štábu vedec Robert Mistrík. Uvoľňovanie opatrení podľa neho príde, ale bude cielené, postupné a diferencované.

Vedec, člen permanentného krízového štábu a bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík (53) v rozhovore hovorí:

  • ako sa krízový štáb poučil z rozhodnutia o zákaze vychádzania,
  • čo hovorí na kritiku komunikácie premiéra Igora Matoviča,
  • ako by mohlo Slovensko uvoľňovať prijaté opatrenia,
  • či budeme nosiť v lete rúška alebo nie.

Hovoríme spolu vo štvrtok podvečer, na konci druhého dňa zákazu vychádzania. Ako ovplyvnil váš režim?

Keďže sa obmedzenie pohybu netýka ľudí, ktorí idú za prácou a biznisom, a ja necestujem z okresu do okresu, mal som bežný pracovný deň. Motívom nariadenia bolo, aby sme cez Veľkú noc pokračovali v doterajších aktivitách, aby sme všetci pokračovali v nastavenom režime, ale aby sme sa viac nestretávali, necestovali a aby sme svoju činnosť obmedzili len na lokálny priestor v okolí.

Ako vnímate rozhodnutie vlády obmedziť slobodu pohybu počas veľkonočných sviatkov? Bolo nevyhnutné?

Bolo to rozumné rozhodnutie. Keď si zoberiete všetky výnimky, ktoré zákaz vychádzania zmierňovali, tak sa toho vlastne oproti normálnemu režimu až tak veľa nezmenilo. Obmedzilo sa len stretávanie sa, cestovanie a aktivity, ktoré by pomohli šíreniu koronavírusu.

Vy ste boli na konzíliu odborníkov, s ktorými sa premiér Igor Matovič o tomto kroku radil. Na tlačovke po jeho konci predstúpila pred novinárov ako prvá pani Andrea Kalavská, ktorá však nehovorila priamo o tom, že by vláda mala prijať zákaz vychádzania. Hovorila o odporúčaní pre občanov, apelovala, aby necestovali. Čakali ste, že uskutočnenie odporúčaní konzília prebehne touto formou?

Samozrejme, že sme sa o tom rozprávali. Veľmi ľahko sa povie – bolo by treba tamto či toto. My sa musíme zmestiť do legislatívnych rámcov. Odborníci dali odporúčanie, exekutíva a implementácia bola už na rozhodnutí štátnych orgánov, no my sme hovorili o tom, že by to mohlo vyzerať tak, ako o tom nakoniec rozhodla vláda.

Niektorí politici hovorili, že by namiesto zákazu stačilo aj odporúčanie, napríklad vo forme spoločného vyhlásenia najvyšších ústavných činiteľov.

Priznám sa, že aj ja som na ústrednom krízovom štábe povedal, že si nie som istý, ktorá z týchto dvoch ciest je tá pravá; či veľmi silné odporúčanie, alebo by sme mali ísť aj ďalej. Ide o veľmi komplikované rozhodnutie, ktorého dosah na život je veľmi ťažké posúdiť dopredu. Videli sme, čo sa stalo v stredu, poučili sme sa.

Keď hovoríte o tom, čo sa stalo v stredu, zrejme narážate na kolóny na hraniciach okresov. Čo teda znamená, že ste sa poučili? Aké ponaučenie ste si zobrali?

Že ak chcete urobiť takýto veľký krok,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Robert Mistrík

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie