Denník N

Psychológ Bianchi: V komunikácii premiéra s verejnosťou počujem vysokú mieru neistoty

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Psychológ Gabriel Bianchi hovorí o tom, ako koronakríza ovplyvňuje naše vzťahy, a radí, ako predísť ponorkovej chorobe v karanténe.

Psychológ Gabriel Bianchi (1955) je členom Predsedníctva SAV a dlhoročný riaditeľ Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako predísť ponorkovej chorobe,
  • ako komunikovať s partnerom, ak sme s ním väčšinu času,
  • ako sa zmení komunikácia,
  • ako ovplyvňuje koronakríza komunikáciu v práci a s rodinou, s ktorou nie sme v jednej domácnosti,
  • prečo by bolo lepšie, ak by o disciplínu žiadali charizmatické osobnosti, umelci a nie politici.

V tomto období sa omnoho menej stretávame s rodinou, s ktorou nežijeme v jednej domácnosti, alebo s priateľmi. Ak sa s nimi rozprávame, je to cez internet alebo telefonicky. Môže zmena spôsobu komunikácie zmeniť aj vzájomné vzťahy?

To, že nemôžeme s niektorými ľuďmi komunikovať toľko, koľko sme s nimi komunikovali doteraz, môže byť, paradoxne, aj užitočné. Selektujú sa ľudia, ktorí nám naozaj chýbajú a ktorých význam pre nás sa ešte zvýrazní. Potom bude druhá skupina – ľudia, s ktorými sme trávili veľa času v rôznych situáciách, ale až tak nám nechýbajú. Môžeme prísť na to, že nám až tak veľa v živote nedávali. Možno ani my sme im toľko nedávali, aby sme z toho mali pocit, že sme užitoční a môžeme byť na osoh. Môže teda prísť k vyfiltrovaniu osôb, ktoré sú pre nás naozaj dôležité.

Koľko takých ľudí máme?

Troch až piatich. A toto je možno dobré obdobie, aby sme ich našli. Dôležití ľudia v našom živote nemusia byť z rodiny. Niektorí hovoria, že preto, že sme bratia, nemusíme byť kamaráti. Aj niektoré „povinné“ udržiavanie rodinných vzťahov môže byť nasilu, lebo príbuzní išli inými cestami a nemajú si tak veľmi čo povedať. Intelektuálne a hodnotovo blízke osoby, ktoré nie sú príbuznými, si dávajú viac ako príbuzní.

Dá sa očakávať, že po období karantén sa niektoré kamarátstva skončia?

Áno. Možno sa neskončia náhle, ale prosto „vyvetrajú“. A iné sa posilnia. Pomenoval by som to efektom katalyzátora. Katalyzátorom je vírus, ktorý padol do našich vzťahov. Vírus neovplyvňuje, aké máme vzťahy, ale niektoré veci zvýrazňuje a iné zoslabuje. Určite by sme v tom nemali vidieť tragédiu.

Už niekoľko týždňov sme omnoho viac času doma so svojimi partnermi, niektorí aj s deťmi. Ako to zmení komunikáciu medzi členmi domácnosti?

Je to dobrá príležitosť uvedomiť si, že komunikácia nie je len odovzdávanie informácií, ako sa to niekedy mylne očakáva. Medziľudská komunikácia je guča, v ktorej je zabalených veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie