Denník N

Čech žijúci v Japonsku: Na opatrenia sa tu vykašlali, chceli olympiádu, a tak dlho nič nerobili

Znojemský rodák Pavel Záhorský žije v Japonsku už dvadsať rokov. Foto – archív P. Z.
Znojemský rodák Pavel Záhorský žije v Japonsku už dvadsať rokov. Foto – archív P. Z.

Český podnikateľ s vínom Pavel Záhorský žije v Japonsku už dvadsať rokov. Kritizuje pomalú byrokratickú vládu, ktorá začala opatrenia na boj proti koronavírusu zavádzať až po tom, čo bolo jasné, že tokijská olympiáda sa v lete neuskutoční.

Záhorský v rozhovore pre český Deník N vysvetľuje, že Japonci nevedia improvizovať a nie sú zvyknutí na prácu z domu, preto bolo náhle zavretie škôl veľkým problémom. Napriek tomu, že ľudia nepanikária, z obchodov rýchlo zmizol toaletný papier, rezance a prekvapivo aj múka.

V Japonsku bol vyhlásený núdzový stav. Ako to u vás vyzerá? Čo sa smie a čo nesmie?

Centrálna vláda síce vyhlásila niečo ako núdzový stav, ale záleží na vládach jednotlivých prefektúr, ako sa k tomu postavia a či napríklad zavedú karanténu.

Tá je zatiaľ vyhlásená v Tokiu a ďalších šiestich prefektúrach vrátane tej, kde bývame my. Navyše aj tá karanténa je v skutočnosti dobrovoľná, úrady nemajú páky, ako k nej ľudí donútiť.

Ako to?

Vychádza to z japonských zákonov. Za nedodržanie nie sú postihy. Nepýtajte sa ma prečo, je to veľmi zamotané, ale nie sú. Všetko teda ostáva viac-menej na dobrovoľnej báze, čo je hlúpe, pretože jedni na to úplne kašlú, iní sú zase pápežskejší než pápež. Aj firmám môžu úrady len odporučiť, aby ľuďom umožnili pracovať z domu.

Ale vo všeobecnosti sú Japonci poslušný národ, spoločnosť je založená na tom, že počúvajú odporúčania, väčšinou to funguje a snáď je to výhodou aj v tejto situácii. Ale neviem. Teraz sa mi zdá, že zavládol chaos, no ešte pred pár dňami boli všetci pokojní. Hoci ľudia sú navonok pokojní aj naďalej, nikto sa na nič nesťažuje, sťažovanie sa totiž Japonci na rozdiel od Čechov veľmi nepestujú. Ale nemocnice sa plnia… a prví ľahko chorí sa už sťahujú do hotela v Tokiu.

Ľahko chorí? Do hotela?

V Japonsku totiž platí počas epidémie nariadenie, že každý pozitívne testovaný, aj keď má napríklad len mierne príznaky, musí ísť do nemocnice.

Aha. V Česku a asi aj inde na svete sa v takomto prípade nariadi domáca izolácia, sledovanie stavu a až v prípade zhoršenia má pacient vyhľadať pomoc.

Áno, ale v Japonsku vás majú povinnosť hospitalizovať, tak je to nastavené. Takže to vyriešili tým, že z hotelov urobili „nemocnice“ pre týchto ľahko chorých. Kapacita nemocníc na to totiž určite nestačí, veď napríklad Tokio má oficiálne zhruba sedemsto postelí, kde môžu byť pacienti s koronavírusom. Na trinásť miliónov obyvateľov! Už na konci marca ich bolo 530 obsadených…

Teraz som síce počul, že kapacitu zvyšujú a malo by to byť štyritisíc lôžok, ale vírus sa šíri aj medzi zdravotníkmi, lekári a sestry majú málo ochranných pomôcok. Obávam sa, že tu čoskoro dôjde k zrúteniu zdravotníctva.

Keby som mal zlatú rybku, želal by som si, aby sme ten vírus ako rodina chytili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    OH Tokio 2021

    Rozhovory

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie