Denník N

Odborníkov nie je nikdy dosť. Vláde sa počas krízy zídu aj experti na spoločenské vedy

Premiér a jeho krízový štáb. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér a jeho krízový štáb. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predstavitelia štátu často vôbec netušia, ako využiť inštitúcie, ktoré sú platené aj zo štátneho rozpočtu. 

Autor je historik, Historický ústav SAV

Igor Matovič postavil legitimitu vládnych opatrení na argumente, že jeho rozhodnutia v čase epidémie sú formované striktne podľa návrhov špičkových vedcov. To je však pravda len čiastočne. Prinajmenšom z dvoch dôvodov. Na ten prvý upozornilo už viacero analytikov aj politikov. Ako sme sa dozvedeli priamo od vedcov, na ktorých sa premiér odvoláva, ich rady spočívajú len v tom, čo by bolo dobré urobiť z hľadiska existujúcej epidemiologickej situácie. Ako to urobiť, už nehovoria, pretože to je mimo ich odbornosti.

Je však očividné, že slovenské politické špičky v tejto oblasti ani radu nehľadajú, pretože sa považujú za dostatočne kvalifikované rozhodnúť o forme optimálnych opatrení. Problém masového presunu obyvateľstva počas veľkonočných sviatkov tak Igor Matovič vyriešil demonštratívnym nasadením silových zložiek v štýle „keď máš v ruke kladivo, všetko vyzerá ako klinec“.

Že to nebol najlepší nápad, sa ukázalo hneď na druhý deň. Prijaté uznesenie navyše naznačilo, že vláda neverí, že občania sa budú správať rozumne, čo množstvo ľudí urazilo a nahnevalo. Zásadne tak bol narušený dovtedajší pocit všeobecnej spolunáležitosti a hrdosti na dobrovoľné rešpektovanie karanténnych opatrení.

Tisíce ľudí na základe svojich skúseností začali pochybovať o užitočnosti vládnych rozhodnutí. Miesto hashtagu „Ostaň doma“ sa na Facebooku začali šíriť plány, ako oklamať cestné kontroly. Do Bratislavy sa nedostali viacerí lekári, sestry a ani pacienti. Obchody dokonca hlásili aj zásobovacie problémy. A čo je v týchto časoch ešte horšie, táto nepremyslená akcia poškodila už tradične problematický imidž slovenskej polície.

Väčšine problémov by sa pritom dalo zabrániť. Stačilo by, keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie