Denník N

Zavrite ich všetkých: uzavretie rómskych osád do karantény bolo zúfalo nedomyslené

Testovanie v Dobšinej na jar 2020. Foto N – Andrej Bán
Testovanie v Dobšinej na jar 2020. Foto N – Andrej Bán

Vieme, koľko desiatok policajtov stráži „opáskované“ osady, ale až teraz začíname tušiť to podstatné, teda ako budú v uzavretých zónach ľudia žiť a ako budú naplnené ich základné potreby.

To je iba prvá absurdita príbehu. Ten sa začal v stredu poobede, keď bol známy prvý – a doteraz jediný – údaj o počte testovaných a výsledkoch v marginalizovaných rómskych komunitách (MRK). Odvtedy nikto nič podobné o stave v osadách nezverejňuje.

Rozumná prevencia paniky a etnickej stigmatizácie Rómov ako takých? Úsilie fakty utajovať? Netušíme.

Diery v systéme

Samotné číslo 31 pozitívne testovaných z minulej stredy nie je znak katastrofy, skôr naopak. Oveľa horšie je čosi iné. Nakazený Róm zo Žehry s cestovateľskou anamnézou (bol v zahraničí), ktorý pil počas zakázanej bohoslužby spolu s ostatnými z jedného kalicha, čím mohol nakaziť množstvo ľudí, mal ísť 30. marca do karantény. Ibaže sa systému „vyšmykol“. Býva v Richnave a namiesto do karantény sa nevedno ako vrátil do Anglicka, odkiaľ na Slovensko dokonca ešte doviezol kamarátov.

Do karantény nútene išiel až potom.

Ako je to možné, netušíme. Znalci problematiky hovoria, že obyvatelia osád si dokážu šikovne nájsť doslova lesné cestičky, cez ktoré sa dostanú z jednej krajiny Európskej únie do druhej. Samozrejme, bez kontroly. Podobnú šikovnosť osvedčili aj príbuzní obyvateľov vylúčených komunít, ktorí sa ocitli v karanténe vo Vyšných Hágoch. Vyhli sa policajným kontrolám tak, že išli po lesoch a poliach, až sa zrazu objavili pred liečebňou a cez okno komunikovali s blízkymi.

Opáskovanie z hodiny na hodinu

Dobre, to všetko sú možno dôležité medzery v systéme či absurdné bizarnosti, ale podstata je v čomsi inom.

V piatich rómskych komunitách (tri v Krompachoch, po jednej v Žehre a Bystranoch) vyhlásili karanténu po tom, čo na Spiš v stredu o pol siedmej večer priletel vrtuľník s premiérom Igorom Matovičom. Už večer boli spomínané osady opáskované.

Príčina expresnej rýchlosti celej operácie? Strach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie