Denník N

Za čínsku účasť vo WHO platíme vysokú cenu

Si Ťin-pching. Foto - TASR/AP
Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP

Čínsky režim má za sebou dlhú históriu využívania medzinárodných organizácií na presadzovanie svojich štátnych záujmov.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď prezident Donald Trump vyhlásil, že Amerika môže stopnúť svoj veľkorysý každoročný príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu z dôvodu slabého výkonu jej generálneho riaditeľa, zabudol zmieniť jeden nepríjemný fakt, a to, že v roku 2017 doktora Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa jeho vláda podporila.

Nehaňte len Etiópčana

Pred tromi rokmi sa Ghebreyesus javil ako síce nie ideálny, ale kvalifikovaný kandidát na generálneho riaditeľa WHO. Ako etiópsky minister zdravotníctva v rokoch 2005 až 2012 mal skúsenosť s niekoľkými epidémiami cholery. No jeden jeho rival ho obvinil z toho, že tieto epidémie tajil.

Ghebreyesus je jedným z mnohých svetových lídrov, ktorí si zaslúžia zahanbenie za svoju neschopnosť pripraviť sa na vypuknutie choroby. Je to dlhý zoznam, kam patrí aj samotný Trump, podobne ako jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching.

Ale etiópsky lekár a bývalý minister zdravotníctva má na starosti niečo, čo by malo byť svetovým varovným systémom upozorňujúcim na infekčné choroby. Keď sa vírus objavil, mohol vyvinúť väčší verejný tlak na čínskych predstaviteľov. No namiesto toho vychválil čínske schopnosti pri zvládaní krízy a až do konca januára situáciu bagatelizoval.

Napriek tomu by bolo chybou klásť priveľký dôraz na šéfa WHO. Mal do činenia s Čínou, ktorá má za sebou dlhú históriu skrývania informácií pred touto organizáciou, čo sa dialo dokonca aj vtedy, keď Peking nebol v obchodnej vojne s Washingtonom. V roku 2003 počas pandémie SARS trvalo organizácii viac ako dva mesiace od chvíle, čo miestne úrady informovali centrálnu vládu, než pustili jej lekárov a výskumníkov do provincie Kuang-tung, odkiaľ sa epidémia šírila.

Čínsky vzorec

Keď príde na autoritatívne režimy, ako je ten čínsky, predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie sa pohybujú na tenkom ľade. „Treba udržať rovnováhu medzi snahou získať prístup k Číne a nutnosťou neuraziť čínskych predstaviteľov, ktorí tento prístup kontrolujú,“ hovorí Tom Bossert, prvý Trumpov poradca pre domácu bezpečnosť. „A to komplikuje ich schopnosť zostať a javiť sa dôveryhodne pri analýze Číny.“

Inými slovami, problém nie je len zlyhanie šéfa WHO Ghebreyesusa. Je to aj odhodlanie Číny využiť svoju moc v medzinárodných organizáciách na to, aby pretláčala svoje štátne záujmy na úkor riešenia celosvetových výziev.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie