Denník N

Neskúsenosť tejto vlády bude jej veľkou výhodou – ak prežije

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najväčšou hrozbou dnes nie je vírus, ale návrat Smeru, ak Igor Matovič nezvládne svoju hlavnú úlohu.

Kritici a zástancovia Igora Matoviča, ktorí sa častujú posmechom či nadávkami na sociálnych sieťach, si možno neuvedomujú, že ich vášeň sa často rodí z toho istého strachu. Obhajcovia premiéra obviňujú jeho odporcov, že verejnou kritikou oslabujú vládu. Tí druhí zasa vidia v Matovičovi gýčového neurotika, ktorý vládu oslabuje svojou povahou. Oba postoje sú živené rovnakou obavou: že sa vláda rozpadne a Smer sa vráti k moci.

Patrím k Matovičovým kritikom, lebo si myslím, že najslabším článkom tejto vlády je on sám. A zároveň si uvedomujem, aké dôležité je pre túto krajinu, aby vláda prežila čo najdlhšie.

Stačí si predstaviť, že by epidémia prišla pred pol rokom, so Smerom ešte pri moci. Zaviedol by podobné opatrenia ako Matovičova vláda a chválil by sa podobnými výsledkami. Napokon, ako píše francúzsky filozof Bruno Latour v tomto vynikajúcom texte (preloženom do slovenčiny), „zdravotnícke krízy nie sú nové a odpovede štátu, rýchle a radikálne, sa príliš nemenia“. To len my sme zabudli, že takto sa štáty správali už v 19. storočí.

Zásadný rozdiel by však bol v tom, že štát v rukách Smeru by naplno uplatnil „biologickú moc“ na ovládnutie obyvateľstva. Ochrana zdravia by Smeru konečne dodala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie