Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O živote vo vyľudnenej Moskve pod digitálnym dozorom

Ruská verzia výzvy "zostaňte doma" na jednom z moskovských hotelov. Foto - TASR/AP
Ruská verzia výzvy „zostaňte doma“ na jednom z moskovských hotelov. Foto – TASR/AP

Namiesto fyzického policajného dozoru prišiel digitálny.

Rusko podobne ako USA prešlo od verbálneho popierania hrozby epidémie k uznaniu, že je to problém. Je pravdepodobné, že Moskvu čaká nepríjemné precitnutie do reality – počty nakazených prudko stúpajú, hoci ešte ani zďaleka sa nepribližujú katastrofálnym číslam z New Yorku.

Dva texty – jeden z New York Times a druhý od dvoch nezávislých ruských novinárov (Irina Boroganová a Andrej Soldatov) – opisujú atmosféru v Moskve veľmi plasticky.

Už prakticky dva týždne platí v meste takmer totálny zákaz vychádzania, s výnimkou nákupov potravín a liekov. Obyvatelia ešte môžu ísť von so psami (nie s deťmi), ale len do sto metrov od bydliska.

Pre Irinu a Andreja sa v živote až tak veľa nezmenilo, sú zvyknutí pracovať z domu (bývajú len dve zastávky metra od Červeného námestia), ale obraz prázdneho mesta, ktoré bolo povestné tým, že „nikdy nespí“, ich naozaj zaskočil. V normálnych časoch bolo mnoho reštaurácií otvorených nepretržite aj v noci, metro bývalo plné ešte aj o jednej v noci, keď sa končila jeho prevádzka.

Teraz vyzerá centrum mesta ako kamenná púšť. Irine a Andrejovi chýbajú ich denné rituály, stretnutia s priateľmi v kaviarňach, ale zvládajú to zatiaľ s prehľadom, veľa pracujú a cez víkendy chodia na rodinnú chalupu. Policajtov, ktorých je Moskva inokedy plná, takmer nevidno – „vyzerá to tak, že sú prví, ktorí sa uchýlili do karantény“.

Namiesto fyzického policajného dozoru prišiel digitálny. Moskva má prepracovaný systém kamier, ktoré rozoznávajú tváre, a mesto prikázalo obyvateľom stiahnuť si aplikáciu, ktorá ich bude sledovať, či nakupujú len v najbližšom obchode od bydliska. Mobilní operátori súhlasili, že budú sledovať mobily ľudí a vláde budú posielať informácie, ak sa niekto vzdiali z bytu. Pokuta za porušenie zákazu vychádzania je v prepočte 50 eur.

Takmer nikto neprotestuje, hoci je veľmi pravdepodobné, že táto prax prežije aj epidémiu a stane sa normou. Ľudia sú príliš vystrašení z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Vladimir Putin

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie