Denník N

Briti hlásia už 10-tisíc mŕtvych. Vzhliadajú k Nemecku, ktorému pomohlo, čo tam roky chceli zrušiť

Boris Johnson v emotívnom prejave ďakuje zdravotníkom, ktorí mu zachránili život. Foto - TASR/AP
Boris Johnson v emotívnom prejave ďakuje zdravotníkom, ktorí mu zachránili život. Foto – TASR/AP

Premiér Boris Johnson sa už lieči doma, no jeho krajina sa môže stať najzasiahnutejšou v Európe. Profesorka z Oxfordu verí, že vakcína by mohla byť hotová už v septembri.

„Veci sa mohli vyvíjať inou cestou,“ vyhlásil britský premiér Boris Johnson, keď ho prepustili z nemocnice, kde tri dni strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ako pacienta s ochorením COVID-19 ho v londýnskej Nemocnici svätého Tomáša radšej napojili na kyslíkovú liečbu a jeho právomoci čiastočne prebral minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Po týždni v nemocnici má Johnson minimálne týždeň oddychovať v domácej liečbe. Zdravotníkom, ktorí ho sledovali „cez noc každú sekundu“, sa poďakoval, že naňho dávali pozor a starali sa, aby mal dostatok kyslíka.

Zdravotníkom sa poďakovala aj Johnsonova tehotná snúbenica Carrie Symondsová. „Nikdy vám to nedokážem splatiť a nikdy vám neprestanem ďakovať,“ napísala zamestnancom londýnskej nemocnice na Twitteri.

Boris Johnson je jedným z 85-tisíc Britov infikovaných koronavírusom.

Na jeho liečbu dohliadal špičkový britský doktor Richard Leach, ktorý podľa The Daily Telegraph zachránil tisícky životov a je uznávaným expertom na kriticky chorých pacientov.

Môžu dopadnúť najhoršie

Na ostrovoch podľahlo tejto chorobe už vyše desaťtisíc ľudí a Spojené kráľovstvo je na ceste stať sa najzasiahnutejšou krajinou v Európe. Len v nedeľu tam zomrelo vyše sedemsto ľudí.

V nemocniciach leží vyše desaťtisíc ľudí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie