Denník N

Rodák z Bratislavy hrá hokej v USA: Vidieť Trumpa počas epidémie bolo smiešne aj smutné

Adam Dauda. Foto -Jacksonville IceMen
Adam Dauda. Foto -Jacksonville IceMen

Adam Dauda (24) sa narodil v Bratislave, na Slovensku má rodinu, no od siedmich rokov vyrastal v Kanade. Má kanadské aj slovenské občianstvo, študoval ekonómiu a hral hokej na Colgatskej univerzite.

Teraz má za sebou prvú profesionálnu sezónu v East Coast Hockey League (ECHL), kde hral za Kalamazoo Wings a Jacksonville IceMen. Žije v americkom štáte New Hampshire. V rozhovore hovorí aj o tom, že:

  • Američania sa počas pandémie začínajú upokojovať,
  • mal ponuku hrať na Slovensku,
  • sezóna NHL sa podľa neho nedohrá.

Sezónu vám predčasne ukončila pandémia koronavírusu. Ako to zasiahlo vás a vašich spoluhráčov?

Poslednú výplatu sme dostali na konci marca, niektorých to zasiahne viac než iných. Myslím si, že niektorí hráči sa do veľkej miery spoliehali na výplaty zo zvyšku sezóny, prípadne očakávali bonusy za účasť v play-off. Kríza najviac zabolí hráčov, ktorí majú rodiny, alebo tých, ktorí si v lete napríklad plánovali kúpiť dom.

Mne sa, našťastie, podarilo ušetriť dosť veľkú časť z výplat a zatiaľ neživím rodinu, takže to zvládnem. Odborová organizácia PHPA (Professional Hockey Players‘ Association – pozn. red.), ktorá zastupuje hráčov v AHL a ECHL, založila fond na pomoc hráčom z ECHL a možno im pomôže dostať posledné výplaty. Dúfam, že sa nájde dostatok prostriedkov, aby každý dostal sumu, ktorú mal dohodnutú v zmluve.

Nemáte obavy z neistoty?

Rozhodne áno, ďalšia sezóna by sa nám však nemala začať skôr než koncom septembra. Pandémia azda dovtedy bude pod kontrolou a budeme môcť hrať.

Premýšľali ste nad tým, že si dovtedy nájdete inú prácu?

Áno, v súčasnosti aj mám prácu na čiastočný úväzok – staviam tenisové kurty a starám sa o ich údržbu. Nájsť si cez leto prácu som plánoval v každom prípade, pretože ako nováčik som si v ECHL nezarobil až tak veľa peňazí. Koronavírus teda v tomto moje plány príliš nezmenil. Pracovať budem pravdepodobne celé leto, aj keď už budeme môcť trénovať.

Ste spokojný s tým, ako s koronavírusom bojuje americká vláda? Čo si myslíte o krokoch Donalda Trumpa?

Reakcia sa možno trochu oneskorila a vláda mohla zareagovať trochu skôr, ale myslím si, že v tejto chvíli všetci robia všetko pre to, aby zabránili ďalšiemu šíreniu vírusu. Bolo trochu smiešne aj smutné vidieť Trumpa, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie