Denník N

U Talianov v Bratislave: Teraz nejde len o biznis, ide tu o našu hrdosť

Andrea Ena z reštaurácie U Taliana, Jana Miláčková z La Vecchia Bottega a Renato z Primo Amore. Foto N - Vladimír Šimíček
Andrea Ena z reštaurácie U Taliana, Jana Miláčková z La Vecchia Bottega a Renato z Primo Amore. Foto N – Vladimír Šimíček

S troma majiteľmi zatvorených talianskych reštaurácií sme hovorili o tom, ako prežívajú koronavírus ich blízki v Taliansku, prečo prišli práve na Slovensko a či ich podniky prežijú krízu.

Dvere sú otvorené dokorán, no vnútri je prázdno. Počuť iba zvuk zapnutej chladničky. Namiesto zvyčajnej vône jedla cítiť dezinfekciu. V kuchyni sa však svieti. Renato, majiteľ talianskej reštaurácie Primo Amore, zarába cesto.

Pred pár dňami opäť začal variť, podobne ako mnohí ďalší. Stačí si zavolať a vyzdvihnúť alebo nechať doviezť pizzu, cestoviny či domáce tiramisu. Nie, na nájom mu to nezarobí, ani na úvery, ani na výplaty či odvody, ale stále lepšie ako sedieť so založenými rukami.

„Toto nie je iba o mne,“ hovorí Renato a bol by najradšej, keby sme vymenovali všetky reštaurácie a bistrá, ktoré sú už mesiac bez tržieb. „Sme v tom všetci spolu.“

Sťahuje si z tváre šatku. Je negatívny.

Renato, majiteľ reštaurácie Primo Amore. Foto N – Vladimír Šimíček

U Renata: Ako prvá láska z Kalábrie

Test si dal urobiť najmä kvôli rodine, chcel mať istotu. Okrem toho ju však nemá v ničom.

Svoju reštauráciu nad parkom na Kollárovom námestí zatvoril ešte o dva dni skôr, než to nariadil odchádzajúci premiér Pellegrini.

„Videl som, ako v Taliansku v tom čase už zomieralo tristo ľudí denne a tu sa ešte chodilo lyžovať, mal som strach, vedel som, že to príde,“ hovorí Renato.

Pochádza z malej dediny v Kalábrii, naposledy bol doma na jeseň. Na Slovensku je už skoro šestnásť rokov. Najprv k nám prišiel učiť kuchárov robiť pizzu, potom sa vrátil na dovolenku a už tu zostal. Vlastný podnik má dvanásť rokov. Vystriedal tri adresy, no na každej mala jeho reštaurácia rovnaký názov: Primo Amore, prvá láska.

„To som si doniesol ešte z Talianska. Urobil som raz pizzu, veľmi ľahkú, sviežu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie