Denník N

Vyhrávame bitku, neprehrajme vojnu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je ekonóm, odchádzajúci predseda strany Spolu

Pandémia nás všetkých tlačí k veľmi nevďačnému žánru: pokusom o predpovedanie budúcnosti. Ak chceme robiť dobré rozhodnutia, nič iné nám však neostáva.

Platí to všeobecne, ale dnes je to urgentné. Potrebujeme kresliť scenáre, rysovať alternatívy, jednoducho: rozprávať sa o budúcnosti a o jej možných verziách.

Nedávno som sa o niečo podobné pokúšal v Scenároch koronavírusu pre Bratislavu pre Matúša Valla, kde sme využívali aj epidemiologické modely.

Pri tejto práci bolo veľmi zrejmé, aké sú limity podobných modelov a ich závislosť od čísel, ktoré do nich vložíme. Existuje aj iný spôsob, ako sa rozprávať o budúcnosti. Opýtať sa na názor väčšieho množstva múdrych ľudí z rôznych oblastí.

Od 7. do 9. apríla sme vykonali online prieskum medzi odborníkmi najmä zo spoločenských a prírodných vied – pýtali sme sa na najpravdepodobnejší budúci vývoj a najväčšie riziká.

Pilotný online dotazník vyplnilo 68 zo 106 oslovených expertov. Nie je to prieskum verejnej mienky, ale v súlade s dlhodobo etablovanými metódami prognostiky sa snaží zistiť pohľad odborníkov na pravdepodobný budúci vývoj. Ide o odborný odhad, nie o veštenie budúcnosti.

Ak si chce niekto pozrieť podrobné výsledky, nájde ich tu. V tomto článku vyberáme tie najpodstatnejšie a ponúkame interpretáciu.

Najmenej sa bojíme vírusu

Samotného koronavírusu sa experti boja menej, najmä preto, že očakávajú pomerne mierny priebeh pandémie. Pri miernej pandémii – ktorú považuje za pravdepodobnú alebo veľmi pravdepodobnú 76 % odborníkov – sa situáciu na Slovensku podarí stabilizovať na nízkom počte nakazených. V najbližších mesiacoch sa bude postupne obnovovať bežný chod spoločnosti.

Otázka: „Pre mesto Bratislava sme vypracovali tri scenáre možného vývoja koronavírusu. Prosím, ohodnoťte pravdepodobnosť toho, že nastanú.“

Tento optimizmus je však krehký z dvoch dôvodov.

Po prvé, veľká časť expertov si uvedomuje, že erupcie nákazy sa budú periodicky vracať a ich rozsah sa dnes predvídať nedá. Ak nebudeme dobre pripravení, môže sa nám situácia ľahko vymknúť z rúk a viesť k oveľa rozšírenejšej nákaze. Preto za pravdepodobný považujú aj scenár dlhodobého boja s rozšíreným vírusom. Takmer nikto však neočakáva medicínsku prehru.

Expertov dnes strašia najmä druhotné následky koronavírusu, ktoré priamo nesúvisia s ochorením.

Nezamestnanosť, chudoba a ďalšie zhoršenie verejných služieb

Najväčšie nástrahy pandémie sú totiž podľa expertov:

  • vysoká nezamestnanosť a výrazné zníženie životnej úrovne, za pravdepodobné to považuje 93 % oslovených odborníkov;
  • ohrozenie dostupnosti a kvality zdravotníctva pre tých, čo nebudú chorí na koronavírus, za pravdepodobné to považuje 93 % expertov;
  • ohrozenie kvality vzdelávania za pravdepodobné považuje 84 % panelu odborníkov.

Otázka: „Čo je v súčasnosti väčšou hrozbou pre obyvateľov Slovenska?“

 

Životná úroveň a stav zdravotníctva patrili už doteraz k oblastiam, kde obyvatelia Slovenska pred voľbami najviac žiadali zmenu k lepšiemu. Pri nezamestnanosti sme sa len nedávno tešili, že po 28 rokoch prestala byť vážnym spoločenským problémom.

Odborníci okrem toho predpokladajú aj vysokú pravdepodobnosť ďalších javov, ktoré prispejú k zhoršeniu spoločenskej atmosféry. Patrí sem najmä rast extrémizmu, zhoršenie duševného zdravia a medziľudských vzťahov, ale aj nesplnenie predvolebných sľubov novou vládou (aj z objektívnych dôvodov).

Otázka: „Aké pravdepodobné je, že koronavírus vyvolá na Slovensku nasledovné?“

Budovanie štátu – s ručením obmedzeným

Za jediné pozitívum experti považujú vplyv pandémie na fungovanie štátu:

  • 71 % panelu považuje za pravdepodobné, že koronavírus pomôže tvorbe a šíreniu inovácií vo verejnom sektore;
  • 63 % panelu považuje za pravdepodobné, že pandémia posilní kapacity štátu riešiť náročné spoločenské problémy.

Experti však neveria, že by vírus

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie