Denník N

Karantény osád nefungujú. Ako ďalej a ako inak?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak štát zlyháva pri prvých troch obciach s rómskymi komunitami, čo bude pri ďalších 800?

Autor je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity

Robiť veľkolepé tlačové výstupy pred scenériou rómskych osád, prezentovať silu ich karantenizáciou a odôvodniť celoštátne opatrenia tým, čo sa deje v osadách, je jedna vec. Potom však zaklope na dvere realita a čeliť dôsledkom musia najmä obyvatelia týchto lokalít a tí, ktorí im pomáhajú.

Od 9. apríla je v karanténe päť rómskych osád v rámci troch obcí v okrese Spišská Nová Ves. K ich uzavretiu prišlo po tom, ako premiér oznámil pozitívne testy v týchto komunitách. Rozhodlo sa pre riešenie veľkoplošnou karantenizáciou, a to napriek tomu, že počet nakazených (podľa verejne dostupných informácií) nenapĺňal kritériá vlády na uzavretie celej osady, a napriek veľmi dobre počuteľným hlasom, aby sa tak nestalo. Nepotvrdenie informácie o takzvanom superšíriteľovi, o ktorom už minulý týždeň mala reportáž aj spravodajská televízia, a zahalenie dôvodov karantény taktiež nikomu neprospieva. Po vojenských lekároch sú dnes v týchto lokalitách nastúpené ďalšie zložky policajných a ozbrojených síl, a to v nebývalom počte.

Odvtedy sa ukázalo, že aj pri najlepšom úsilí organizátorov sú celoplošné karantény naozaj málo efektívne. Obyvatelia týchto osád sú odrezaní od ostatných obyvateľov krajiny, ale uzatvorení medzi sebou, bez odčlenenia nakazených od zdravých a bez poriadneho plánu zásobovania a udržateľnosti. Ak sme pôvodne registrovali počet nakazených v desiatkach, po spoločnej karanténe sa dá očakávať ich nárast o niekoľkonásobok. Správy z týchto karantén hovoria tiež o nedomyslenosti opatrení. Permanentný krízový štáb najnovšie pripúšťa, že po zlyhaní pôvodného plánu rodiny pozitívne testovaných budú presunuté do štátnych karantén.

Čo by sa malo stať po pozitívnych nálezoch?

Osídlenia, v ktorých sa výskyt koronavírusu potvrdí, treba pripraviť na prijatie nevyhnutných opatrení. Treba urobiť zonáciu – rozdelenie priestoru na zóny – aj podľa miery pravdepodobnej nákazy, aj podľa funkcií, akými sú hygienické potreby, distribúcia potravín, zdravotnícke úkony, spoločenské priestory. Zamedzilo by sa tak masovým scénam, ktoré sa podľa voľne dostupných videí v karantenizovaných lokalitách v súčasnosti dejú. Zabezpečenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie