Denník N

Čo ak milujete nepriateľa štátu?

Román Teplo domova vyšiel v českom preklade vo vydavateľstve Host. Foto - hostbrno.cz
Román Teplo domova vyšiel v českom preklade vo vydavateľstve Host. Foto – hostbrno.cz

Teplo domova je psychologický román inšpirovaný Sofoklovou Antigonou, no zasadený do súčasného Londýna. Prináša príbeh dvoch moslimských sestier a ich brata, ktorý sa pridal k džihádistom v Sýrii.

Tolerujú ich, ale neakceptujú. Hoci sa narodili v rovnakej krajine, vyštudovali rovnaké školy a hovoria rovnakým jazykom, prekáža im, že vyzerajú inak. Nepáči sa im, že niektoré ženy nosia na vlasoch šatku, že niektorí muži počúvajú inú hudbu a že všetci obľubujú iné jedlá, ktoré im od detstva pripravovali rodičia. Tí, čo si ešte pamätajú cestu do novej krajiny, kam utiekli, aby sa mali lepšie predovšetkým ich deti.

Napriek tomu, že sa snažia zapadnúť, občas ich opľujú v metre, pretože z televízie sa ozývajú hlasy politikov, ktorí zo svojej neschopnosti obviňujú migrantov. Občas sa im podarí stratiť v dave, nájsť si priateľov medzi tými, ktorí nepoznajú arabské ani perzské slová. Každý deň bojujú o obyčajnosť, aby sa im vodilo lepšie.

Téme migrantov v Británii sa už venovala Zadie Smith vo vynikajúcej knihe Biele zuby. Napokon, predurčil ju k tomu jamajský pôvod, ktorý zdedila po mame. Podobne o rodine migrantov v Londýne píše aj Kamila Shamsieová, britsko-pakistanská spisovateľka. V románe Teplo domova (vyd. Host, 2020) dej rozširuje o tragédiu, ktorá pripomína grécku hru Antigona. Namiesto kráľovského paláca v Tébach sa však príbeh odohráva v čase vzostupu Islamského štátu na Blízkom východe.

Ľahko podľahol ISIS

V Sofoklovej tragédii si dospievajúca Antigona musí vybrať medzi dodržaním nariadenia krajiny a náboženským zákonom. Buď sa vzoprie kráľovi a pochová svojho brata, ktorý je považovaný za zradcu, a bude preto odsúdená na smrť, alebo nechá jeho telo na príkaz kráľa napospas psom a vtákom, a tým sa dopustí prehrešku voči náboženstvu.

Podobnej dileme čelí Aneeka, jedna z hlavným postáv románu Teplo domova, ktorý bol nominovaný na prestížnu Man Bookerovu cenu. Shamsieová pracuje s konceptom Antigony, voľne sa ním inšpiruje, keď jeho dej zasadí do súčasného Londýna, kde mladí komunikujú cez Skype alebo Whatsup.

V centre knihy je okrem Aneeky jej brat, dvojča Parvaiz, a staršia sestra Isma. Po tom, čo sa Isma dostáva na doktorát do USA a Aneeka začne študovať právo na univerzite v Londýne, sa Parvaiz cíti vyčlenený a osamelý.

Mladý moslim je na prvý pohľad obyčajný chlapec, ktorý pomáha v miestnej knižnici a najčastejšie trávi čas so slúchadlami a mikrofónom.

Postupne však podľahne nebezpečnej ideológii Islamského štátu, keď sa dozvedá detaily o otcovi, ktorý zomrel počas prevozu do väznice v Guantanáme.

„Respektíve Farooq hovoril a Parvaiz počúval: počúval rozprávanie o otcovi, po akom vždy túžil – vôbec nie o slobodomyseľnom chlapcovi či ničomnom manželovi, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie