Denník N

Zubár: Počítam s tým, že sa nakazím koronou. Brať aj pozitívne testovaných je naša povinnosť

Libor Michna. Foto - archív L. M.
Libor Michna. Foto – archív L. M.

Pri akých problémoch neodkladať návštevu zubára ani počas pandémie koronavírusu? Aké opatrenia nás tam čakajú? Prečo sú súkromní zubári takí drahí? Vysvetľuje zubár Libor Michna.

Ak má niekto zubný kameň a esteticky mu to prekáža, má teraz zájsť k zubárovi?

Ak je to len optický problém, odporúčam ešte vyčkať. Zákrok na odstránenie zubného kameňa vytvára veľa aerosólu, čo zbytočne zvyšuje riziko nákazy zubára a jeho personálu.

Už v polovici marca komora zubných lekárov odporúčala mimoriadne obmedzenie prevádzky zubných ambulancií. Mali fungovať len od ôsmej do jedenástej doobeda pre urgentných pacientov, aj to po predchádzajúcom telefonickom dohovore. Aká je situácia po mesiaci?

Mimoriadne ťažká, keďže ako zubári sme v prvej línii ohrozenia. Pracujeme v ústnej dutine pacienta. Treba si však uvedomiť, že zubári vždy pracovali v potenciálne infekčnom prostredí. Tak to bolo, je aj bude – ohrozujú nás nádchy, chrípky, hepatitída B aj C, HIV aj COVID-19, teda všetko, čo sa prenáša kvapôčkami alebo krvou. S príchodom koronavírusu sme si to akurát všetci viac uvedomili.

Na druhej strane, ako zubári nezachraňujeme životy. Preto chápem, že nie sme priorita ani pre ministerstvo zdravotníctva. Lenže máme aj fixné náklady na svoje ambulancie, s ktorými nevieme príliš pohnúť. Zatiaľ to ťaháme z úspor, aj to však pôjde len nejaký čas.

Ako dlho dokážete vydržať?

To závisí od prevádzky. Možno týždne, možno mesiace. Kliniky, ktoré sa orientujú na vysokošpecializované úkony, ako napríklad zubná chirurgia a implantológia, to môžu mať, paradoxne, oveľa ťažšie.

Jednak majú veľmi nákladné prístroje a technológie, ktoré sú zaťažené úvermi a lízingmi, jednak zrejme zamestnávajú viac personálu.

Ja mám len u seba v ambulancii bežne dve sestričky, lebo robím operačné zákroky, kde ich jednoducho potrebujem, aby všetko prebehlo podľa štandardov. Na druhej strane, práve takéto ambulancie nemajú žiadne peniaze od štátu cez zdravotné poisťovne z verejného zdravotného poistenia.

Záleží aj na tom, akí trpezliví budú dodávatelia, ktorým platíme nájmy, lízingy a úvery, a či nám nejako pomôže aj vláda. Zatiaľ sa s tým neponáhľa.

Ubudla vám klientela?

Jednoznačne. Sme otvorení len doobeda, predtým sme robili osem hodín, takže prepad tržieb je obrovský. Hlásia sa len akútni pacienti, dopyt ostatných padol. Aj s personálom sme sa preto dohodli na dočasnom polovičnom úväzku. Neradi by sme tých ľudí prepúšťali, kvalitný kolektív sme budovali dlho.

Na druhej strane nám stúpli náklady, keďže sme museli dokúpiť ďalšie ochranné a dezinfekčné prostriedky. Výrobcovia a predajcovia už nevedia, čo za ne pýtať, šialene zdraželi. Na začiatku prišli správne opatrenia vrátane obmedzovania prevádzok ambulancií, je však otázkou času, kedy sa to bude musieť prehodnotiť.

V opačnom prípade mnohé ambulancie skrachujú a v budúcnosti nebudeme zuby primárne opravovať, ale najmä vytrhávať. Prevencia sa iba cez telefón robiť nedá a zanedbané zuby celej populácie by znamenali návrat o desaťročia dozadu.

Iná vec je, že ľudia v súčasnosti zvažujú, kde minú peniaze, a silne pochybujem, že medzi svoje priority radia svoje zuby. Tie dlho nebolia, potom dlho iba pobolievajú, až príde obrovská bolesť, ktorá každého donúti zájsť k zubárovi. Lenže vtedy sa to dá riešiť už len trhaním. Je to cesta? Nehovoriac o tom, že iba trhanie ekonomiku ambulancií z biedy nevytrhne. Po koronakríze sa môže štát zobudiť do situácie, že sieť zubných ambulancií jednoducho skolabuje.

Nie je to zbytočne alarmujúci scenár? Keď sa raz situácia vráti do normálu, vráti sa aj dopyt po zubároch.

Už teraz je mnoho zubárov v dôchodkovom veku a je pravdepodobné, že mnohí z nich už svoje prevádzky neotvoria. Ďalšou skupinou sú súkromní zubári, ktorí nespolupracujú s poisťovňami, čiže nemajú garantované žiadne finančné prostriedky napriek tomu, že prevádzky musia mať otvorené.

Koľko stojí adekvátne vybavená zubná ambulancia?

Na základnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie