Denník N

Sú krajiny, ktoré pandémiu zvládajú lepšie ako iné. Objavili sa názory, že je to preto, lebo ich vedú ženy

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP

To, že sú ženy na čele krajín, ktoré krízu zvládajú lepšie, môže súvisieť skôr s ich štýlom a nastavením ako s ich rodom.

Taiwan, Nemecko, Nový Zéland, Nórsko, Fínsko, Island, Dánsko – to sú krajiny, ktoré vo svetových médiách dostávajú pochvalné hodnotenia za to, ako zvládajú krízu súvisiacu s pandémiou koronavírusu. Nejde pritom len o epidemiologické a ďalšie opatrenia, čo sa tam prijali a prijímajú, ide aj o to, ako sa o nich komunikuje s občanmi.

Všetky tieto krajiny vedú ženy (hoci platí, že napríklad na čele široko-ďaleko chválenej Južnej Kórey stojí muž) a už sa objavili názory, že to zrejme nebude náhoda, hlavne ak zoberieme do úvahy, že na svete je menej ako tridsať štátov, ktoré majú buď prezidentku (väčšinou je to v štátoch, kde nie je prezidentský systém), alebo šéfku vlády.

Na to, prečo boli niektoré štáty úspešnejšie pri zvládaní krízy, akú hlavne Západ nezažil desaťročia a ktorá zásadne otriasla základnými istotami každého z nás, si budeme vedieť odpovedať, keď sa ako-tak skončí a budeme mať lepší prehľad o rozsahu škôd (od strát na životoch až po zásahy do demokracie a našich slobôd).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie