Denník N

Matovič sľuboval pred tromi týždňami tritisíc testov denne, stále sa k tomu ani neblížime

Aj po Veľkej noci testujeme menej ako dvetisíc ľudí denne. A to aj napriek dostatku testov aj odberných miest. Za Českom výrazne zaostávame.

V utorok na Slovensku pribudlo 28 pozitívne testovaných na COVID-19. Negatívnych vzoriek bolo 1411. Celkovo tak na Slovensku v utorok urobili menej ako 1500 testov. V tomto čísle sú podľa Národného centra zdravotníckych informácií údaje aj z osád a testovania sociálnych zariadení.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pred vyše tromi týždňami sľuboval, že sa na Slovensku bude robiť tritisíc testov denne. Dodnes sa mu to nepodarilo splniť.

Ešte pred Veľkou nocou sa Slovensko k tomuto cieľu blížilo, keď testovalo viac ako dvetisíc ľudí denne. Najbližšie sme boli k trojtisícovej hranici vo štvrtok pred Veľkou nocou, keď otestovali viac ako 2300 ľudí, odvtedy počet testov každý deň klesá.

Minister zdravotníctva pritom v rozhovore pre Denník N povedal, že premiérom sľubovanú hranicu by sme mohli dosiahnuť už do konca tohto týždňa.

Na poobedňajšej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Krajčí povedal, že už bolo robených viac ako 2-tisíc testov denne, ale prišli sviatky. „Dnešné testovanie nebolo veľmi vysoké,“ povedal Krajčí na čísla z utorka, keď bolo otestovaných menej ako 1500 ľudí. „Som smutný a sklamaný, že Národné centrum zdravotníckych informácií nesfunkčnilo aplikáciu s COVID-19-PASS,“ povedal minister. Ak sa sfunkční, mohlo by sa podľa neho testovať viac. Dnes funguje 55 odberných miest a ich počet by mal ešte stúpať.

Počet testov je kľúčový pre to, ako Slovensko zvládne koronakrízu. Príklad úspešných krajín, akou je Južná Kórea, ukazuje, že len pri výraznom testovaní sa dá povedať, ako sa vírus reálne šíri.


Na Slovensku denne pribúdajú prípady v jednotkách alebo v desiatkach a pri nízkej úrovni testovania nemôžeme mať istotu, do akej miery poznáme realitu – či nám neunikajú niektoré ohniská nákazy a či sa už vírus výraznejšie nešíri aj inak ako od ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie