Denník N

Notre-Dame sa rozozvučí na výročie ničivého požiaru a potom znovu stíchne

Katedrála Notre-Dame je rok po ničivom požiari zavretá a bez turistov. Foto - tasr/ap
Katedrála Notre-Dame je rok po ničivom požiari zavretá a bez turistov. Foto – tasr/ap

Rekonštrukciu parížskej katedrály spomalila kontaminácia olovom, počasie a pandémia koronavírusu. Prezident Macron verí, že ju znova otvoria verejnosti v roku 2024, ako sľúbil cez noc, keď takmer zhorela.

Z južnej veže parížskej katedrály Notre-Dame zaznie zvuk zvona Emmanuel v čase, keď Francúzi vychádzajú na svoje balkóny a do okien, aby zatlieskali zdravotníkom pre ich prácu v čase koronakrízy.

Zvon zo 17. storočia sa dnes večer k ich vďake pridá, aby pripomenul rok od ničivého požiaru.

Pre koronavírus to však bude jediná spomienková akcia, potom katedrála znova stíchne a počká si na svoju opravu.

„Bude to znamenie spájania a nepoddajnosti tvárou v tvár skúškam,“ povedal pre denník Le Figaro minister kultúry Franck Riester, ktorý sa vyliečil z ochorenia COVID-19. Ako jeden z mála bude pri južnej veže parížskeho chrámu sledovať, ako sa znova rozozvučí najväčší zvon katedrály, ktorý Parížania počujú aj dva kilometre od chrámu.

Emmanuel váži viac ako 13 ton a dal ho zhotoviť panovník Ľudovít XIV. Je to jediný pôvodný zvon, ktorý počas francúzskej revolúcie neroztavili.

Rozzvoniť ho budú musieť dvaja pracovníci ručne ťahaním lanom. Elektrinu totiž z bezpečnostných dôvodov stále na stavbe nespustili.

Len dve omše

Slávna gotická stavba začala horieť minulý rok, večer 15. apríla 2019. Kým ju hasiči nasledujúci deň po 15 hodinách uhasili, zničil požiar jej strechu z dubových trámov, krovy z 13. storočia aj ikonickú vežičku z 19. storočia.

Podľa odborníkov oheň zasiahol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v katedrále Notre-Dame

Svet

Teraz najčítanejšie