Denník N

Domov seniorov v Pezinku má tri obete koronavírusu a doteraz najviac nakazených v nemocniciach

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na Slovensku zomrelo na COVID-19 už šesť ľudí, traja z toho sú klienti zo zariadenia v Pezinku. Pitva potvrdila koronavírus aj u seniora, ktorý zomrel ešte 5. apríla.

Na Slovensku je už šesť obetí na COVID-19. Tromi z nich sú klienti zo zariadenia sociálnych služieb v Pezinku. Po dvoch obetiach z minulého týždňa minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) informoval, že pribudli štyri obete. Jeden človek zomrel vo Fakultnej nemocnici v Trnave a tri obete sú klienti sociálneho zariadenia v Pezinku.

Jeden z klientov v sociálnom zariadení v Pezinku zomrel už začiatkom apríla, konkrétne 5. apríla. Na toto úmrtie poukazovali zamestnanci zariadenia v otvorenom liste vedeniu bratislavskej župy – klient mal podľa listu vykazovať príznaky koronavírusu.

Patologická pitva teraz podľa ministerstva zdravotníctva potvrdila, že zomrel na COVID-19. Ďalší dvaja klienti zomreli v nemocnici.

Celkovo testy potvrdili koronavírus pri 55 z 93 klientov zariadenia a pri deviatich zamestnancoch. Ide tak o najväčšie ohnisko nákazy na Slovensku.

Seniori v nemocniciach aj v kritickom stave

Sedemnásť klientov zariadenia v Pezinku je v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Siedmi sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, piati z nich sú podľa riaditeľky nemocnice Renáty Vandriakovej v kritickom stave. Jeden z klientov je na umelej pľúcnej ventilácii.

Chorí zo zariadenia v Pezinku tak tvoria najviac nakazených v bratislavských nemocniciach.

Najmladší z klientov zariadenia v Pezinku, ktorí sú v nemocnici, má 40 rokov, najstaršia klientka má 96 rokov.

„Títo pacienti majú veľmi vysoký vek a ďalšie pomerne vážne ochorenia. Do nemocnice prišli s teplotami, dýchacími ťažkosťami, boli dehydratovaní,“ povedala riaditeľka Univerzitnej nemocnice v Bratislave Vandriaková o siedmich pacientoch na JIS-ke, ktorých priviezli z domova sociálnych služieb v Pezinku. V ich zdravotnej dokumentácii sa podľa nej nehovorí, že by boli zanedbaní a v zariadení sa o nich nedostatočne starali.

Prvé dve úmrtia oznámil minister zdravotníctva Krajčí ešte minulý týždeň. Jednou z obetí bol muž, ktorý na COVID-19 zomrel po prepustení z nemocnice v Bojniciach. Robili mu viacero testov, jeden z nich bol pozitívny.

Okrem toho zomrel pacient v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Anonymný list: úmrtie z 5. apríla, návštevy a zanedbanie seniorov

O úmrtí na koronavírus v zariadení v Pezinku sa píše už v anonymnom liste bratislavskej župe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie