Denník N

Ako má byť spoločnosť jednotná, keď vidí rozhádanú vládu?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V časoch krízy ľudia upínajú svoj zrak k vláde oveľa viac ako inokedy. Ak si z nej vezmú príklad, bude za to zodpovedný premiér.

„Stojíme na jednom veľkom polystyréne uprostred rozbúreného mora. Len keď sa budeme držať za ruky, tak to zvládneme.“ Tento poetický obraz, ktorý premiér Igor Matovič rád používa, nepatrí k jeho najvydarenejším, ale chcel ním vyjadriť to, čo hovorí ako prozaik: „Čím viac budeme zodpovední, čím menej budeme porušovať pravidlá, tým lepšie to zvládneme.“

Premiér takto prehovára k spoločnosti a vyzýva ju k jednote. Lenže ako má byť spoločnosť jednotná, keď vidí rozhádanú vládu? Tá už začína vyzerať ako skupina stroskotancov tlačiacich sa na malom polystyréne, ktorí sa pokúšajú jeden druhého vysotiť do rozbúreného mora.

Tým polystyrénom je dnes pódium pre tlačovky. V utorok doobeda ho obsadil premiér Matovič, ktorý z neho vysotil vicepremiéra pre ekonomiku Richarda Sulíka tým, že ho nepozval. Reč bola pritom o ekonomike.

Sulík poobede na vlastnej tlačovke lakonicky odvetil novinárom na otázku, prečo nebol pozvaný, aby sa spýtali premiéra. Na druhý deň premiér Matovič – opäť bez Sulíka – obvinil Sulíka, že „keď sa mu niečo nepodarí, vybehne na ulicu“.

Premiér sa zjavne nechce „držať za ruky“ ani s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prizvala ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie