Denník N

Houston, máme problém. Ako sa cesta na Mesiac zmenila na boj o prežitie

Na snímke zo 14. apríla 1970 v Houstone astronauti a letoví kontrolóri monitorujú situáciu v stredisku riadenia pilotovaných vesmírnych letov počas letu Apollo 13. Foto – NASA
Na snímke zo 14. apríla 1970 v Houstone astronauti a letoví kontrolóri monitorujú situáciu v stredisku riadenia pilotovaných vesmírnych letov počas letu Apollo 13. Foto – NASA

Od misie Apollo 13 uplynulo polstoročie.

Astronauti NASA Jim Lovell, Fred Haise a John Swigert boli od Zeme vzdialení viac ako 300-tisíc kilometrov, keď dokončili televízny prenos a chystali sa spať.

Plánovaný oddych však 13. apríla 1970 prerušila explózia, ktorá cestu na Mesiac misie Apollo 13 zmenila na boj o prežitie a zrejme najznámejšiu záchrannú misiu v dejinách kozmonautiky.

Čo sa pred polstoročím stalo?

Houston, mali sme tu problém

Astronauti dostali za úlohu premiešať obsah nádrží s kvapalným kyslíkom a kvapalným vodíkom. Išlo o rutinnú činnosť a počas letu to urobili už dvakrát.

Tentoraz sa však ozval dunivý zvuk, ktorý astronaut Haise neskôr prirovnal k úderu kladiva do suda.

Nasledovali pamätné Swigertove slová: „Houston… mali sme tu problém“, v anglickom origináli „Houston… we’ve had a problem here“ (vo filme Apollo 13 z roku 1995 ako „Houston, máme problém“).

Z veliaceho strediska sa ozvalo: „Tu Houston, zopakuj to, prosím.“

Slova sa ujal veliteľ posádky Lovell a zopakoval: „Houston, mali sme problém.“ Potom dodal, že zaznamenali podpätie v hlavnej zbernici B.

Poškodenie servisného modulu. Foto – NASA

Všimol si unikajúci plyn z lode

Explózia úplne zničila jednu z kyslíkových nádrží a druhú vážne poškodila. Nasledovali problémy s vodíkovou nádržou či dodávkami elektrickej energie. Vypojil sa aj jeden z palivových článkov a zhoršilo sa spojenie so Zemou.

Niekoľko minút však nebolo jasné, čo sa na palube stalo, a zmenil to až náhodný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie