Denník N

Psychologička: Seniori sú zvyknutí na osamelosť, no v domovoch dôchodcov si dnes môžu pripadať ako vo väzení

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Mária Odehnalová pracuje na Linke dôvery Nezábudka, kde sa dnes často rozpráva aj so seniormi. „Najviac im chýba sociálny kontakt, potrebujú sa hlavne s niekým porozprávať,“ hovorí psychologička.

Nedávno som v komerčnom rádiu zachytila správy, kde moderátori ironicky komentovali správanie dôchodcov, ktorí nerešpektovali časy vyhradené pre nich na nakupovanie. Prečo v tieto dni pribúda neúcty k seniorom?

Nemyslím si, že to, čo ste opísali, je dnes bežný prístup. Ale faktom je, že len čo sú ľudia zahrnutí do jednej spoločnej skupiny – ako sa to dnes robí s dôchodcami nad 65 rokov –, tak u niektorých vzniká tendencia vnímať ich ako jednoliatu skupinu a generalizovať, že všetci jej členovia majú rovnaké vlastnosti, hoci to tak v skutočnosti nie je.

Samozrejme, nemalo by to tak byť, lebo dôchodcovia majú len jeden spoločný znak – vyšší vek –, no inak sú to individuálne osoby so svojimi rôznorodými vlastnosťami aj prístupom k životu. Myslím si však, že také zjednodušovanie sa týka len malého počtu ľudí.

Lenže robia to aj politici vrátane premiéra, ktorí v tieto dni často prezentujú seniorov ako jednoliatu masu. Ako to vnímate?

Nepáči sa mi to. Chápem, že sa to v súčasnosti nedá robiť tak, aby sme za tým vždy videli individuálnych ľudí, no nemôžeme predsa zobrať ako kritérium iba vek – a zrazu sú všetci hodení do jedného koša.

Bolo by dobré, keby politici dokázali zmeniť svoju rétoriku, ale neviem, či práve politici budú tí, ktorí to dokážu spraviť v tejto krízovej situácii. Zdravie seniorov je teraz naozaj na prvom mieste a spolu s tým idú obrovské obmedzenia. Treba však povedať, že u seniorov je to dnes podobné ako pri všetkých ostatných rizikových skupinách. Vieme predsa, aké je to momentálne v osadách, kde sa tiež o ich obyvateľoch hovorí ako o jednoliatej mase, a pritom aj tam žijú rôzni ľudia s rôznymi potrebami, niektorí sú prispôsobiví a niektorí nie.

Aj preto si nemyslím, že politici budú vedieť v najbližšom čase vnímať seniorov ako jednotlivcov. Ale keď pandémia pominie, už by som očakávala, že sa to zmení.

Seniorom sa dnes často opakuje, že majú sedieť doma. Nejde len o obsah, ale aj o formu, akou sa to hovorí. Negatívne postoje voči dôchodcom vidieť aj v diskusiách na internete, kde si na nich mnohí kompenzujú vlastnú frustráciu. Môže mať na tom podiel práve krízová situácia?

Myslím si, že taký prístup k dôchodcom sme mali na Slovensku už aj predtým – niektorí ich jednoducho vnímajú, ako keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie