Denník N

Remdesiviru sa darí, no pacientov bez príznakov podceňujeme. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Jevgenij Čerkašskij
Ilustračné foto – Unsplash/Jevgenij Čerkašskij

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom „peer-review“, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Stačí, že rozprávajú

Čoraz viac a viac sa vedecky potvrdzuje, že asymptomatickí prenášači vírusu môžu predstavovať skrytý, a preto aj najnebezpečnejší zdroj nákazy.

Niekoľko nezávislých štúdií potvrdilo, že aj obyčajné rozprávanie jedincov, ktorí nemajú viditeľné príznaky, ale sú infikovaní, môže produkovať dostatok aerosólových častíc na prenos infekcie.

Nosenie rúšok by preto v čase epidémie malo byť naozaj samozrejmosťou. V tomto odporúčaní vládne medzi expertmi zhoda.

Obyčajné rúška, samozrejme, nezaistia absolútnu účinnosť pri eliminácii vírusu, ale nepochybne pomôžu zachytiť aerosólové kvapôčky, napríklad práve keď sa s vami rozprávajú infikovaní jedinci.

Dobrou správou v tejto súvislosti je, že izraelskí výskumníci z technologického inštitútu Technion-Israel vyvinuli 3D vytlačenú náplasť nazvanú Maya, ktorá neutralizuje vírusy.

Azda už čoskoro si ju budú môcť zdravotníci aj obyčajní ľudia nalepiť zvrchu na klasické rúško, aby ich lepšie chránilo.

2. Patogény zneškodníme ľahšie

Ukázalo sa, že ultrafialové ledky sú účinné pri zneškodňovaní koronavírusu SARS-CoV-2 z povrchov a prípadne aj zo vzduchu a z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie