Denník N

Hrozí, že epidémie budú častejšie a ich dôsledky horšie. Súvisí to s klimatickou krízou

Foto - Unsplash.com/Adam Nieścioruk
Foto – Unsplash.com/Adam Nieścioruk

Napriek snahám zabrániť epidémiám musíme rátať s tým, že prídu ďalšie vírusy. Zvládnuť ich môže byť v budúcnosti komplikovanejšie. Pre zmeny klímy môžu ohniská nákaz vznikať častejšie, vírusy sa budú ľahšie šíriť a ochorenia môžu mať horší priebeh.

Na základe meraní a pozorovaní atmosféry v Číne a Európe už vieme, že koronavírus ovplyvnil vypúšťanie emisií skleníkových plynov a krátko ich znížil. Nie však dosť na to, aby tým výraznejšie ovplyvnil inú globálnu krízu – klimatickú.

Ako môže ohrievanie atmosféry ovplyvniť prevenciu a boj proti budúcim „koronám“?

Stručná odpoveď je – negatívne. Denník N zhrnul tri vedecké poznatky o klimatickej zmene a ich možné následky na ďalšie epidémie.

1. Častejší kontakt s pôvodcami vírusov

Ebola, aids, SARS, MERS a teraz aj COVID-19. Všetky tieto infekčné ochorenia majú spoločnú jednu vec – na človeka sa preniesli z divožijúcich zvierat.

Vírus eboly pochádza z netopierov, opíc alebo antilop, vírus HIV zo šimpanzov a makakov, SARS s najväčšou pravdepodobnosťou z netopierov, MERS z tiav.

V prípade koronavírusu to opäť môžu byť netopiere, ale aj šupinavce – drobné cicavce, ktoré sú obľúbenou ázijskou delikatesou.

V ríši zvierat nepredstavujú vírusy veľký problém. V ľudskej áno.

Ako je možné, že sa vírus dostane zo zvieraťa na človeka? Môže to vyzerať napríklad takto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie