Denník N

Kedy ste nespali pre prípad? Odpovedajú kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu Buvala, Hrubala, Králik a Truban

Kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu: Ján Buvala (vľavo hore), Ján Hrubala (vpravo hore), Igor Králik (vľavo dole) a Michal Truban (vpravo dole). Foto - TASR, Denník N
Kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu: Ján Buvala (vľavo hore), Ján Hrubala (vpravo hore), Igor Králik (vľavo dole) a Michal Truban (vpravo dole). Foto – TASR, Denník N

Do výberového konania na predsedu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa prihlásili štyria uchádzači a sudcovia tohto súdu vrátane terajšieho predsedu. V ankete odpovedajú na šesť rovnakých otázok.

Súčasnému predsedovi súdu Michalovi Trubanovi skončí funkčné obdobie 10. júna. Nového predsedu vyberie výberová komisia a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Štyria kandidáti odpovedali na týchto šesť otázok:

1. Špecializovaný trestný súd má výnimočné postavenie medzi súdmi. Má svoje opodstatnenie?

2. Akým spôsobom by podľa vás mali prebiehať previerky sudcov, ak vôbec?

3. Je podľa vás potrebné riešiť počet službukonajúcich sudcov na Špecializovanom trestnom súde, keďže teraz vykonávajú službu a sudcami pre prípravné konanie sú len štyria sudcovia?

4. Pre ktoré kauzy, ktoré ste súdili, ste nespali? 

5. Ako ste vnímali vraždu novinára Jána Kuciaka?

6. „Ak ma po vymenovaní niekam pozvali, ospravedlnil som sa. Pretože hocikam prídete, vždy sú tam nejaké záujmy. Ak chcete byť slobodní, musíte byť samotárom.“ Takto opisoval funkciu sudcu bývalý ústavný sudca Lajos Mészáros. Ako trávite voľný čas?

Ján Buvala

1. Špecializovaný trestný súd opodstatnenie určite má, ale bolo by potrebné prehodnotiť jeho vecnú príslušnosť. Napríklad prejednávanie úkladných vrážd na Špecializovanom trestnom súde a iné vraždy na okresných súdoch v sídle kraja, čo spôsobuje kompetenčné spory.

2. Previerkam sa osobne určite nemám dôvod brániť, ale je potrebné veľmi starostlivo zvážiť spôsob. Ten predchádzajúci bol absolútne neúčinný. Ťažisko previerok by malo byť na súdnej rade. Uprednostnil by som individuálne previerky na základe konkrétnych podnetov, napríklad pri majetkových priznaniach alebo pri podozreniach zo svojvoľného rozhodovania. Nie plošne.

3. Otázka služobnej pohotovosti je upravená priamo v zákone. Ten ustanovuje, kto nemôže byť určený do služby, teda tehotné ženy alebo rodič starajúci sa o dieťa vo veku do jedného roku, kto môže byť určený, keď s tým súhlasí – osamelý rodič s dieťaťom do 15 rokov –, inak by mali slúžiť všetci sudcovia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie