Denník N

O narcizme a nutkavej potrebe sebaprezentácie

John William Waterhouse: Echo a Narcissus
John William Waterhouse: Echo a Narcissus

Takýto človek chce vzbudiť dojem, že robí dokonalú prácu a nerobí chyby. Vždy má pravdu on.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej.

Človek s narcistickým charakterom si vytvoril hrdinský obraz o sebe, ale jeho „idealizácia vlastnej osoby a vlastných schopností je veľmi vzdialená realite“, pripomína nemecký terapeut Heinz-Peter Röhr v knihe Narcizmus – vnútorný žalár.

Iní ľudia sú pre takéhoto človeka prostriedkom na potvrdzovanie jeho grandiózneho ja. Vzťahy a kontakty, ktoré „už neprinášajú výhody, strácajú význam a sú ukončené“. Druhých vie „pozitívne hodnotiť, keď je to pre neho výhodné“. Každého pomeriava „len podľa jedného vzorca: je so mnou alebo proti mne?“ Vytvoril si tak mechanizmus čierno-bieleho videnia sveta.

Takíto ľudia sa snažia čo najviac upriamovať na seba pozornosť. Všetko, čo by ich mohlo ohroziť či spochybniť, odrazia a znevážia. „Majú obrovskú energiu a často podávajú pozoruhodné výkony,“ upozorňuje Röhr. Dávajú najavo svoje nasadenie, nadmernú aktivitu a vyťaženosť, ak ide o to zapôsobiť na publikum alebo sa chrániť pred kritikou. Avšak ich mimoriadne, na výkon orientované nasadenie je len manévrom, ktorý má zakryť presadzovanie ich ega. Vnútornú neistotu kompenzujú neoblomnosťou i orientáciou na výkon.

Takýto človek chce vzbudiť dojem, že robí dokonalú prácu a nerobí chyby. Vždy má pravdu on. To len tí druhí, čo nie sú z jeho tábora, sa mýlia, robia chyby, to oni robia veci zle, to oni mu závidia. „Cíti sa nenahraditeľný a pocit vlastnej hodnoty akoby tým rástol.“

Grandiózny obraz, ktorý si o sebe vytvoril, navyše posilnený neustálym výkonom a nasadením, ho v skutočnosti má chrániť pred kritikou a spochybnením. Pracujem celý deň, robím, čo sa dá, sotva spím a vy ma ešte kritizujete? Je to systém obrany, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie