Denník N

Bratislava vytvorila na Zlatých Pieskoch karanténne mestečko pre ľudí bez domova s podozrením na koronavírus

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bratislavský magistrát spúšťa chod „karanténneho mestečka“. Podobné zariadenia majú vzniknúť aj v ďalších mestách.

Kým po minulé roky sa bratislavské Zlaté piesky pripravovali na letnú sezónu, teraz sa pripravujú na boj s koronavírusom. Bratislavský magistrát túto lokalitu vytypoval na zriadenie karanténneho mestečka pre ľudí bez domova, ktorí patria medzi skupiny ohrozené možnou nákazou.

Často sa združujú a nemajú prístup k dostatočnej hygiene, k zdravotníckej starostlivosti ani bývaniu, kam by sa mohli uchýliť. Len v Bratislave je podľa odborných odhadov približne 4000 ľudí bez domova.

„Z poznatkov z terénu vieme, že aj ľudia bez domova majú veľké obavy o zdravie, uvedomujú si vážnosť situácie, no nemajú veľa príležitostí, ako sa chrániť,“ hovorí splnomocnenkyňa primátora pre bezpečnosť a drogovú politiku Iveta Chovancová. Mesto podľa nej aktívne spolupracuje s mimovládnymi organizáciami, ktoré sa ľuďom bez domova venujú.

Zriadenie dočasných príbytkov pre ľudí bez domova je aj súčasťou plánov hlavného mesta, ako nákazu v Bratislave eliminovať.

Pôvodne magistrát uvažoval nad vybudovaním takéhoto mestečka v centre Bratislavy na Tyršovom nábreží, nakoniec sa rozhodol pre oblasť Zlatých pieskov.

Mesto s podporou obchodného domu IKEA

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie