Denník N

Moja tínedžerka sa ocitla v násilnom vzťahu. Myslela si, že láska má niekedy bolieť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Aj pubertálny vzťah môže zasiahnuť násilie a šikana. Stalo sa to aj Kamilinej dcére Veronike. Trápenie sa neskončilo ani po tom, čo sa s priateľom rozišla.

Kamila sa až roztriasla, keď si vypočula, čo jej povedala jej najlepšia priateľka. Nemohla tomu uveriť, ale vedela, že to je len obranný mechanizmus, aby zvládla prvotný šok. Táto kamarátka nebola klamárka, poznali sa roky, vedeli o sebe takmer všetko. A to, čo jej povedala, by si len ťažko niekto vymyslel. Možno niekto naozaj veľmi temný.

„Jednoducho mi prišla povedať, že videla na vlastné oči, ako mojej 17- ročnej dcére na detskom ihrisku pri našom paneláku jej frajer vylepil riadnu facku. Takú, že sa až zatackala. Stalo sa to dopoludnia, keď sa tam zišla partia mladých ľudí, čo zrejme blicovala zo školy. Kamarátka sa práve vracala z obchodu. Ani nedokázala nejak zareagovať, rýchlo odtiaľ odišla, potom sa spamätala, vrátila sa, ale už tam neboli,“ opisuje Kamila udalosť spred viac ako dvoch rokov.

Odvtedy sa stali ešte horšie veci. Kamila už s dcérou Veronikou, ktorá medzičasom dosiahla plnoletosť, nebýva. Veronika už z toho vzťahu vycúvala, ale Kamila sa bojí, aký efekt to bude mať na jej budúce interakcie s partnerom.

Násilie – fyzické aj psychické je v tínedžerských vzťahoch oveľa rozšírenejšie, ako si väčšina rodičov pripúšťa. Podľa jedného amerického výskumu 81 percent z nich ani netuší, že niečo také by mohlo existovať. Facky, kopance, obmedzovanie pohybu, vyhrážky, nadávky, zosmiešňovanie, psychické vydieranie alebo kyberšikanu od svojho priateľa či priateľky však zažívajú už aj 13, 14- ročné deti, častejšie dievčatá ako chlapci.

Mladé ženy vo veku 16 až 24 rokov sú v niektorých krajinách najohrozenejšou skupinou, pokiaľ ide o partnerské násilie. Ľudia, ktorí pracujú na linkách dôvery v európskych krajinách tvrdia, že sa stretávajú s otázkami tínedžeriek a tínedžerov, ako vycúvať z násilného vzťahu. Často ide o príbehy, čo sa podobajú opisom domáceho násilia.

Toto je defínicia bezmocnosti

Partnerské násilie je náročný problém aj pre dospelých. Mladí ľudia ho často spočiatku ani nevedia rozoznať, lebo nezriedka u nich ide o celkom prvý vzťah, takže ho nemajú s čím porovnať. Nevedia odhaliť manipulátora, nie sú si istí sami sebou ani svojimi právami. Málokedy sa zdôveria rodičom – napríklad aj zo strachu, že by im vzťah zakazovali, zistili by, že už sexuálne žijú alebo by to chceli riešiť na polícii.

Kamila Veroniku konfrontovala hneď v ten deň, čo sa dozvedela o facke. „Veronika prišla domov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie