Denník N

Odborníčka vysvetľuje, ako sa v čase koronavírusu starať o poškodenú pokožku

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Pokožka sa nosením rúšok a rukavíc dostáva do neprirodzeného prostredia a stráca svoj ochranný film. Spolu s častým umývaním rúk to prispieva k jej vysušovaniu, vysvetľuje profesorka Mária Šimaljaková, ktorá je prednostkou Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Prečo ľudia teraz majú problémy s pokožkou na rukách?

Neustále si umývame ruky a používame dezinfekčné prostriedky aj ochranné rukavice, ktoré vysušujú kožu. Ochranné prostredie kože už nie je dostatočné. Z tohto dôvodu by sme si aspoň na noc mali dávať na ruky ochranné krémy, ktoré by znova obnovili hydrolipidový film, ktorý máme na koži.

Ruky sú vždy viac vystavené vonkajšiemu prostrediu, umývame si ich aj dvadsaťkrát denne. Vysušujú sa a v tomto období ešte oveľa viac, preto si ich treba pravidelne ošetrovať špeciálnymi krémami na ruky.

Prečo je najviac vysušená koža na hánkach a v priestore medzi prstami?

Lebo si ruky umývame inak a aj intenzívnejšie. Predtým si ľudia ruky rýchlo umyli a utekali preč a teraz si umývajú aj priestory medzi prstami. Antiseptickým prostriedkom vystavujú aj tie časti rúk, ktoré nimi predtým nezasiahli. Navyše, medzi prstami je veľmi jemná koža. Na hánkach je trochu hrubšia a býva presušená, teraz sa presuší ešte viac.

Treba dbať na výber správneho mydla?

Mali by sme používať mydlá či roztoky s antiseptickým účinkom, tie však kožu vysušujú. My však chceme byť zdraví, tak ich používame.

Ľuďom sa vysušuje aj pokožka pod očami. Čím to je?

Nadnesene to voláme „morbus rúškus“, choroba z rúška. Čo sme si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie