Denník N

Kríza ukáže, kto mal dobrého finančného poradcu

Autor učí na Fakulte podnikového manažmentu EU v Bratislave

Aký je to pocit, keď vaše dieťa napriek vašim upozorneniam, aby tú žeravú platňu nechytalo, zvýskne a so slzami v očiach vás bude žiadať o pofúkanie boľavého miesta? Mrzí vás to a ľutujete, že ste tomu fyzicky nezabránili, alebo si poviete, že je lepšia osobná skúsenosť než všetky dobre mienené rady?

Roky sa odborníci vyjadrovali, že treba budovať úspory. Roky sa hovorilo o tom, že sa nemožno spoliehať výlučne na štát, ale je mimoriadne dôležité mať aj vlastné zabezpečenie.

Desatina domácností podľa Národnej banky Slovenska nemala pred aktuálnou krízou vytvorené žiadne finančné rezervy. Pätina obyvateľstva dokáže prežiť pri nezmenenom štandarde mesiac bez príjmu a polovica najviac pol roka.

Je to zaujímavá štatistika po rokoch ekonomického rastu, znižujúcej sa nezamestnanosti a výsledkoch rôznych prieskumov, podľa ktorých Slováci sporia v priemere viac ako 10 % z príjmu, čo v absolútnom vyjadrení znamenalo aspoň 100 euro mesačne.

Otrasy na finančných trhoch otriasli aj názorom klientov na ich produktové portfólio. Typická otázka pri investíciách znie: Mám si úspory radšej presunúť do banky, aby mi ešte viac netratili? Typická poznámka znie: Ešteže som si ich nechal v banke. Inak by som mal o 20 % menej.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie