Denník N

Na projektoch majú robiť od januára, no stále čakajú na peniaze z grantov. Musím robiť chemickú prostitútku, vraví vedec

Chemik Peter Szolcsányi. Foto N – Tomáš Benedikovič
Chemik Peter Szolcsányi. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Mám poslednú možnosť získať nejaké peniaze, ak sa mi to tento rok nepodarí, ako vedec som asi skončil,“ vraví chemik Peter Szolcsányi.

Na svojich projektoch majú vedci a vedkyne pracovať od 1. januára 2020, no ani 20. apríla stále oficiálne nevedia, či im grantová agentúra VEGA grant udelila a v akej výške.

Ako majú vedci a vedkyne v januári alebo marci ísť na konferenciu, zaplatiť si prieskum alebo nakúpiť laboratórne vybavenie, ak nevedia, na čom sú?

„Na svete asi neexistuje iná grantová agentúra, ktorá by vám dávala riešiť projekty od 1. januára, ale peniaze na ne by vám neposlala ešte ani 20. apríla,“ sťažuje sa na postup VEGA chemik Peter Szolcsányi z STU.

Problém sa týka najmä vedcov a vedkýň z vysokých škôl (v porovnaní so SAV). VEGA je skratka pre Vedeckú grantovú agentúru ministerstva školstva a Slovenskej akadémie vied. Poskytuje granty na dva až štyri roky a v porovnaní s Agentúrou na podporu výskumu a vývoja (APVV) ide o nižšie sumy, rádovo v tisíckach eur ročne.

Takto to jednoducho je

Termín na podávanie žiadostí o dotáciu VEGA bol minulý rok v apríli. Bodové hodnotenie projektov zverejnili vlani v októbri a z neho sa dá do istej miery usúdiť, či projekt bude podporený alebo nie. Neplatí to však pre všetkých vedcov a vedkyne.

Hoci od zverejnenia bodov prešlo takmer pol roka, stále nie je oficiálne známe, ktoré projekty budú financované a v akej výške.

Traja oslovení vedci a vedkyňa sa zhodli, že aj po minulé roky chodili peniaze na granty VEGA koncom marca, čiže takmer tri mesiace po tom, čo na nich už mali pracovať. „Zo začiatku sa mi zdalo divné, že VEGA funguje takýmto spôsobom, ale starší kolegovia na to už boli zvyknutí a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie