Denník N

Cestovku za pár dní premenili na krajčírsku dielňu – ich rúška dnes pomáhajú zdravotníkom

Od polovice marca nepredali jediný zájazd, v mailových schránkach nachádzali iba žiadosti o vrátenie peňazí a stornovanie dovoleniek. Dnes, po mesiaci vedú obrovský projekt – pekneruska.sk – vďaka ktorému dostanete rúško kdekoľvek na Slovensku do 48 hodín.

Koronavírus zo dňa na deň zastavil biznis cestovných kancelárií, a medzi nimi aj CK DAKA. David Gavaľa, konateľ spoločnosti predstúpil pred svojich zamestnancov a povedal: „Od zajtra začíname šiť rúška.“ Napriek piatku 13. v kalendári to bolo najšťastnejšie rozhodnutie aké mohol urobiť.

Začínali s 200 rúškami denne, dnes ich šijú 5 000

Pekneruska.sk je najrýchlejšie rastúci projekt, aký som kedy riadil. Hľadali sme možnosti, ako maximálne znížiť režijné náklady a najmä ako nemusieť prepustiť všetkých zamestnancov,“ hovorí David Gavaľa, „ešte v deň, keď padlo rozhodnutie som zohnal desať šijacích strojov, desať žehličiek, rozložili sme to v zasadačke a začali sme šiť.“ Medzi turistickými sprievodkyňami sa našli bývalé profesionálne krajčírky, šoféri sa zmenili na kuriérov, ktorí buď dovážajú materiál alebo rozvážajú objednávky. „Začínali sme s ôsmimi ľuďmi, dnes ich máme štyridsať, pracuje sa na dve zmeny. Dokonca sa pridali aj svokra a švagriná a ďalší ľudia sa prichádzajú pýtať na prácu. Niekoľko ľudí pracuje v našom sídle v Hamuliakove, ale mnohí šijú aj doma,“ hovorí pán Gavaľa.

Nechceli vyhadzovať materiál, tak ponúkli pomoc

Rúška šijú dvojvrstvové zo stopercentnej bavlny. Sortiment postupne rozširujú o farby, rôzne druhy uchytenia aj materiály. Naposledy pribudla bavlna s časticami antibakteriálneho striebra. Takéto rúško má podľa pána Gavaľu podobné ochranné vlastnosti ako respirátor.

„Nie všetci mali na začiatku rovnaké skúsenosti, takže sa stávalo, že vznikol aj nepodarok. Mal ale napríklad len malú chybu ako krivo prišitý úchyt. No také rúško sme zákazníkovi samozrejme poslať nemohli. Nechceli sme však plytvať, tak sme na Facebook napísali výzvu, aby sa ozvali ľudia, ktorí vedia o niekom, kto by potreboval pomoc,“ vysvetľuje pán Gavaľa.

Kúpou rúška pomáhajú aj zákazníci

Ozvali sa celé tímy zdravotníkov z nemocníc, záchraniek, písalo veľa zdravotných sestier… A tak sa rozhodli rúška rozdávať a pokračujú v tom aj dnes, keď už nerobia chyby pri výrobe. Z každého predaného kusu ide 1 euro na rúška pre ľudí v prvej línii. Denne pošlú stovky ochranných pomôcok zdravotníkom, ale aj pracovníkom centier pre seniorov, hospicov, či centier pre ľudí bez domova.

Sami lekári ich oslovili aj s ďalšou prosbou o pomoc. Nedostatkovým tovarom sú v súčasnosti aj čiapky, ktoré sú súčasťou odevu napríklad pri operáciách. Tie sa firme pekneruska.sk darí šiť dokonca z látok, ktoré zostávajú po vystrihnutí rúšok.

Doma sú na cestách

„Priniesli sme kolekciu rúšok ZVLÁDNEME TO. Je na nich vyšitý slovenský znak a medzi zákazníkmi sú veľmi obľúbené. Máme ich vo viacerých farbách a niektorí ľudia ich začali už aj zbierať. V prvom rade je však dôležité, že pomáhajú a chránia,“ hovorí David Gavaľa.

Ponúkajú tiež možnosť ušiť rúško z látky s vlastnou potlačou, vďaka ktorej sa z neho môže stať zaujímavý doplnok alebo priestor pre reklamu. „Stovky rúšok s potlačou si objednali partneri, s ktorými sme pracovali ešte ako cestovná kancelária. Videli, že v ťažkých časoch len nesedíme a nečakáme, ale že pracujeme a navyše sa snažíme pomáhať. Bolo im to sympatické, preto nás takto podporili,“ dodáva konateľ.

Hoci je o ich rúška veľký záujem, veria, že sa situácia čím skôr vráti do normálu, cestovanie a turizmus je totiž v skutočnosti to, čo ich napĺňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie