Denník N

Stretneme sa na Vianoce a budeme každý sám

Románové kvarteto ročných období britskej spisovateľky Ali Smithovej postupne prináša vydavateľstvo Artforum. Jej Zima otvorila už tretiu sezónu edície súčasnej svetovej prózy s názvom -klad.

Tak to napokon vyšlo! Tak sa to napokon podarilo a ostrovy sa naozaj s veľkým rachotom posunuli o čosi ďalej od európskej pevniny. Hoci sa mnohým neprajníkom zdalo, že ten proces je nekonečný, netrvalo to až tak dlho. Veď podobné procesy zaberú tektonickým platniam stovky rokov, a tento národ to od víťazstva v hlasovaní zvládol za necelé štyri roky. Hurá! Konečne sa to spečatilo! A triumf mohol byť oslávený unaveným a bezradným myknutím pliec.

Po vytriezvení z výsledku brexitového referenda sa popredná britská autorka Ali Smith rozhodla, že tento svet „po“ stvárni v štyroch románoch nazvaných podľa ročných období. Po Jeseni, (Artforum ju vydalo na konci roka 2019) tu teraz máme aj jej Zimu, ktorá vo výbornom preklade Kristíny Svrčkovej otvára už tretiu sezónu vydarenej artforáckej edície súčasnej svetovej prózy s názvom – klad.

Všetko je mŕtve. Aj smrť je mŕtva

Ak sme nedávno hovorili o jeseni ako o klamlivom období, ktoré nám najskôr pripraví spektakulárne farebné predstavenie, aby nám napokon bodlo dýku do chrbta, falošnosť zimy spočíva v čomsi inom. Zima nás nehanebne okradne o všetko, na odplatu nám však ponúkne ilúziu – svet zahalený do čistých bielych šiat, ozdravný a očistný mráz, hlboké ticho. Sľubuje nám to v piesňach, sľubuje nám to na slávnych obrazoch od Bruegela, Moneta či Sisleyho, sľubuje nám to vo všetkých možných odtieňoch či formách ľudovej slovesnosti. A tak sa na ňu, na tú smrť koniec-koncov, trochu aj tešíme. Namiesto toho však dostaneme len podexponovanú röntgenovú snímku krajiny a ešte aj tá sa každý deň priskoro ukryje do tmy.

V románe Zima nás Ali Smith pozýva do rodinného kruhu, v ktorom spoločne s hlavnými hrdinami strávime niekoľko vianočných chvíľ. Mohla by nás teda čakať sviatočná idyla plná horúcich sŕdc a usmiatych tvárí, plná lásky a nehy. Mohla by. No bude to trochu inak.

Internetový vyhľadávač predbieha naše myšlienky. Stačí rozpísať slovo a okienko nám ponúka nespočetné možnosti na jeho dokončenie. Art, ktorý sa živí vyhľadávaním (a nahlasovaním) porušení autorských práv, má o tento fenomén vážny záujem. Zisťuje totiž, čo všetko je mŕtve. Láska je… mŕtva. Smrť je… mŕtva. Popritom veľmi seriózne vedie blog Umenie v prírode (Art in Nature), na ktorý prispieva svojimi vymyslenými pozorovaniami okolia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie