Denník N

Štefánik, ktorý komentoval zlatý Göteborg: Mám výčitky, že som sa vysmieval kanadskému brankárovi

Stanislav Štefánik s Petrom Bondrom v roku 2004. Foto - archív S. Š.
Stanislav Štefánik s Petrom Bondrom v roku 2004. Foto – archív S. Š.

Spolu so zosnulým Milošom Kováčom je Stanislav Štefánik hlasom majstrovstiev sveta v hokeji z roku 2002, ktoré RTVS pripomenula reprízami zápasov play-off.

Slováci na ceste za zlatom zdolali Kanadu, Švédsko a Rusko a Štefánik je autorom viacerých legendárnych hlášok.

Keď Peter Bondra strelil víťazný gól na 3:2 vo štvrťfinále proti Kanade, brankárovi Giguèrovi sa vysmial popevkom „žigér, žigér“. Štefánik Švédov po semifinálových nájazdoch poslal do… bojov o tretie miesto. „Nebolo to osobné, podobne, ako keď tréner Ján Kozák vypustil paru na Ľuboša Hlavenu,“ spomína v rozhovore.

Majstrovstvám sveta 2002 predchádzala neúspešná olympiáda, z ktorej zostal v pamäti hlavne rozhovor Ivana Niňaja s plačúcim Róbertom Petrovickým. Ako sa podľa vás má v takej situácii redaktor zachovať?

Záleží to na konkrétnej situácii. Tu to majú ľahšie píšuci novinári, pretože čitateľ nevidí, v akej atmosfére sa rozhovor viedol. Aj keď redaktor nedostane odpoveď hneď, môže rozhovor dorobiť, keď sa respondent upokojí. V tomto prípade dokonca Robo Petrovický „uľahčil“ situáciu Ivanovi, keď sa mu zlomil hlas a so sklonenou hlavou sa dal na odchod, podľahnúc obrovskému sklamaniu z neúspechu našich hokejistov. Darmo Ivan za ním kričal „Robo, Robo“ a chcel rozhovor dokončiť.

Novinár by mal zostať objektívny, a keď respondent plače alebo je rozrušený, či dokonca zúrivý, mal by zachovať rozvahu. Aj keď je pravda, že v tom konkrétnom prípade na olympiáde 2002 sme frustráciu zažívali všetci: hráči, fanúšikovia i novinári. Ivan to tam zvládol profesionálne, keby aj on podľahol emóciám, tak by sa ani nemusel pokúšať oslovovať frustrovaných hráčov. Obaja sme však chápali našich chalanov, ktorí na ľade dokázali byť tvrdí a neplakali, ani keď im zaživa šili roztrhnuté obočie alebo peru. Slzy do očí im však vohnalo uvedomenie si toho, ako ich výsledok na olympiáde zasiahne ľudí na Slovensku.

A ako zareagovať, keď sa respondent pustí možno aj neoprávnene do redaktora, ako sa to stalo napríklad Ľubošovi Hlavenovi s Jánom Kozákom? Má to redaktor opätovať? Hlavena sa Kozákovi ospravedlnil, aj keď sa nemal za čo.

Pokiaľ je redaktor nevinný, mal by sa brániť, lebo môže pôsobiť servilne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie