Denník N

Stihnúť za mesiac maturity a prijímačky za prísnych podmienok? To bude ťažká kombinatorika, tvrdí analytička

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavný hygienik povolil organizovanie maturít aj prijímačiek na stredné školy, ale prísne hygienické podmienky bude ťažké splniť. Maturity sa môžu natiahnuť aj na viac než pár dní a školy musia zosúladiť termíny tak, aby mohli vzniknúť skúšobné maturitné komisie, v ktorých sú pedagógovia z rôznych škôl.

„Len v prípade maturít je to pre školy záťaž. A do toho zakomponovať ešte prijímačky na stredné školy? To je veľmi náročná výzva pre riaditeľov všetkých škôl,“ komentuje vysokoškolská pedagogička Petra Fridrichová z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Analytička hovorí aj o tom, prečo sú maturity u nás zastarané, aj o tom, že teraz nie je čas na experimentovanie – voči študentom by to nebolo fér.

Pokladáte za dobrú správu, že sa budú môcť organizovať prijímačky aj maturity?

Je to veľmi citlivá téma. Je fajn, že sa povolili maturity a otvorila sa diskusia. Ale musia sa brať do úvahy aj ďalšie faktory, a to najmä vek učiteľov a to, či školy stihnú pri týchto podmienkach vôbec maturity zorganizovať.

Prečo?

V prípade maturitných skúšok mám trochu obavy o bezpečnosť skúšajúcich. Treba brať do úvahy počet maturantov, ktorý je obrovský, aj vekovú štruktúru učiteľov. Mnohí majú nad 65 rokov a patria do rizikovej skupiny. Navyše musia školy splniť veľa ďalších hygienických podmienok a je otázne, či to stihnú. Predpokladám, že budú hľadať aj iné možnosti, ako budú žiaci maturovať.

Aké podmienky môžu školám robiť problémy, aby stihli v takom krátkom čase zorganizovať maturity?

Jednak potreba dezinfekcie, jednak dvojmetrové rozstupy a to, ako sa maturity pre tieto podmienky časovo natiahnu. Ak by každý žiak z každého predmetu odpovedal po 10 až 15 minút, na jeden deň máme len obmedzený počet maturantov. Ak je v škole 90 maturantov a každý z nich má v prípade gymnázií štyri predmety, hovoríme o obrovskom počte hodín.

Petra Fridrichová. Foto – FB To dá rozum

Problémom budú aj personálne kapacity?

Áno, nemáme neobmedzený počet komisií, ktorý vieme zostaviť. A to aj preto, že predsedom komisie musí byť pedagóg z inej školy – tie si striedajú učiteľov pri každom predmete. Navyše, pri skúškach je aj externý dozor, ktorý dohliada na objektívnosť hodnotenia. Všetko toto komplikuje školám situáciu, aby dokázali za mesiac pripraviť maturity za takýchto podmienok.

Riaditelia tvrdia, že by už čo najskôr potrebovali vedieť presné termíny. Maturity aj prijímačky sú citlivé na koordináciu termínov – školy si vymieňajú učiteľov a musia sa dohodnúť. Je toto problém?

Určite áno, tá kombinatorika je nezávideniahodná. Teraz naozaj hráme o čas. A nehovoríme len o gymnáziách, ale aj o odborných školách, kde sú špecifické podmienky v každom odbore a ministerstvo ich musí s každým odborom vyrokovať. Len v prípade maturít je to pre školy záťaž. A do toho zakomponovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie