Denník N

Únik z čínskeho laboratória už Američania nevylučujú. Ako koronavírus zmenil svet

Doktor si oblieka ochranný odev vo wuchanskej nemocnici. Foto - tasr/ap
Doktor si oblieka ochranný odev vo wuchanskej nemocnici. Foto – tasr/ap

Pravdepodobnejšia je stále verzia, podľa ktorej vírus na človeka preskočil na trhu.

Lekárka Aj Fen čakala na výsledky testu s napätím. Primárka pohotovosti v centrálnej nemocnici v čínskom meste Wu-chan pozorovala na svojom oddelení prípady záhadných zápalov pľúc posledné dva týždne.

Keď sa jej 30. decembra dostala do rúk správa z laboratória, oblial ju studený pot. Bolo tam napísané: SARS koronavírus.

Hoci hodnotenie sa časom ukázalo ako nie úplne presné, doktorka vedela, že je zle. Slovo SARS zakrúžkovala, odfotila a snímku poslal kolegovi do inej nemocnice v 11-miliónovom čínskom meste.

Ešte v ten večer fotografia kolovala medzi wuchanskými doktormi. Svojim bývalým spolužiakom to poslal aj očný lekár Li Wen-liang. O pár dní si ho predvolala polícia a musel podpísať, že šíri fámy.

Povedala by to každému

Aj primárku oddelenia pohotovosti si zavolali ľudia z vedenie nemocnice. Pokarhali ju, vraj šíri klebety a podkopáva stabilitu.

Vedenie nemocnice nesúhlasilo ani s tým, aby lekári nosili ochranný odev. Primárka však povedala svojim podriadeným, aby si dali aspoň ochrannú vestu pod plášť.

Jej nemocnica podobne ako iné v meste videli nasledujúce dni nárast týchto prípadov. Lekárke najviac utkvel v pamäti výraz muža, keď mu dávala úmrtný list jeho 32-ročného syna, alebo človek, ktorý bol taký chorý, že nevyšiel z auta. Keď k nemu prišli, bol už mŕtvy.

Zomreli aj najmenej štyria jej kolegovia. Medzi nimi aj doktor Li Wen-liang, ktorý o chorobe informoval kolegov.

„Keby som vedela, čo sa bude diať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie