Denník N

7 dobrých správ v čase koronavírusu: Britský vojnový veterán pred svojimi stými narodeninami vyzbieral pre zdravotníkov milióny libier

Britský veterán Tom Moore. Foto - Twitter/captaintommoore
Britský veterán Tom Moore. Foto – Twitter/captaintommoore

Švédskym seniorom pomáha aplikácia s nákupom, v Brne navrhujú plán, ako otvoriť letné terasy, a na bratislavskej autobusovej stanici spustili rúškomat. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Seniorom pomáhajú cez aplikáciu

Švédska nezisková organizácia FIKK spustila mobilnú aplikáciu na pomoc seniorom, uvádza agentúra AP. Jej prostredníctvom môžu starší požiadať o nákup a donášku potravín bez toho, aby sa vystavili riziku nákazy COVID-19. Do iniciatívy na pomoc najrizikovejším skupinám sa zapojili mnohí dobrovoľníci, apku si stiahlo už vyše 14-tisíc ľudí.

„Keď sa chcete stať dobrovoľníkom, stiahnete si aplikáciu do mobilu a zaregistrujete sa na našej webstránke,“ vysvetľuje pre agentúru Daniel Brodin z neziskovky FIKK, ktorá pôvodne vznikla na hľadanie nezvestných po prírodných katastrofách. „Týmto spôsobom zhromažďujeme pomocníkov vo Švédsku.“

Seniori tak cez webstránku požiadajú o nákup a napíšu zoznam potravín. Po tom, čo ich centrálny systém zaregistruje, odošle správu dobrovoľníkom, že niekto v ich okolí potrebuje nakúpiť. Dobrovoľník potom urobí nákup požadovaného tovaru a zanesie ho pred dvere seniora. Ten dostane správu od operátora, že si nákup môže vyzdvihnúť. Platba pritom prebehne cez internet, takže sa zapojený dobrovoľník aj senior vyhnú osobnému kontaktu.

2. Zdravotníkom vyzbieral milióny

99-ročný britský vojnový veterán Tom Moore sa rozhodol, že v čase karantény nebude nečinne čakať a sám pomôže.

„Zajtra možno zistíte, že všetko je lepšie ako dnes, aj keď dnes bolo všetko v poriadku. Takto premýšľam, vždy som takto premýšľal o živote. Zajtra bude dobrý deň,“ povedal podľa BBC.

Z domácej karantény spustil zbierku na pomoc britským zdravotníkom. Jeho cieľom bolo vyzbierať 1000 libier, za čo sľúbil, že pred svojimi stými narodeninami prejde 100-krát svoju záhradu s chodúľkou.

„Starali sa o mňa výborne a výborne sa o každého starajú aj dnes,“ uviedol.

Za prvých 24 hodín mu ľudia na zbierku prispeli sumou presahujúcou 70-tisíc. Na sociálnych sieťach sa rozšíril hashtag #tomorrowwillbeagoodday (v preklade zajtra bude dobrý deň) a o vojnovom veteránovi z druhej svetovej vojny písali britské noviny, hovorili v rádiách, ale hlavne sa do jeho zbierky zapájali ľudia z celého sveta.

Kým kapitán Tom Moore prešiel so svojou chodúľkou posledný, stý okruh svojej záhrady, vyzbieral viac ako 23 miliónov libier. V cieli mu salutovali vojaci z yorkshirského regimentu.

3. V Brne môžu vzniknúť bezpečné terasy

Brnianska iniciatíva Gastro žije! prišla s nápadom bezpečných terás, ktoré budú dodržiavať nariadenia vlády a zároveň umožnia zavretým reštauráciám a kaviarňam otvoriť prevádzky, informuje ČT24.

Autori projektu navrhli trojmiestne stoly, ktoré sú napevno spojené so stoličkami. „Aby boli nepohyblivé a aby si ľudia nemohli presúvať iné stoličky a viac sa združovať okolo jedného stola,“ vysvetlil pre Českú televíziu architekt a spoluautor nápadu Václav Kocián.

Takisto by sa okolo stolov prostredníctvom pásky na dlažbe vyznačila bezpečná zóna, ktorá by dodržiavala požadované odstupy.

Zákazníci by si jedlo a nápoje vyzdvihli pri okienku a bezkontaktne by zaplatili. Stoly vyrobené z ocele alebo medi by pravidelne dezinfikovali. Navyše ich autori nápadu chcú dať vyrobiť firmám, ktoré sú v dôsledku koronakrízy bez zákaziek.

Prototyp bezpečných stolov. Foto – gastrozije.cz

4. Namiesto školy či práce brigáda v lesoch

Lesy Českej republiky spustili projekt pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú zapojiť do brigády na sadenie stromov a vyčistenie lesov. Iniciatíva sa zameriava predovšetkým na študentov starších ako 18 rokov, ktorí pre koronakrízu nemôžu chodiť do školy, alebo zamestnancov, ktorí nemôžu vykonávať svoju prácu, ako napríklad kaderníci alebo filmári.

Namiesto toho môžu pomôcť lesníkom so stavaním oplotenia, ktoré chráni sadenice pred zvieratami, zalesňovať alebo sadiť nové stromy. Ako uvádza webstránka Lesov Českej republiky, dobrovoľníci môžu prácu vykonávať v okolí svojho domova a za brigádu si môžu aj privyrobiť.

Podľa informácii ČT24 sa do projektu zapojilo viac ako päťtisíc ľudí, pričom v lesoch už pracuje okolo 1200 študentov, ktorí tak pomáhajú lesníkom po kôrovcovej kalamite. Pri práci pritom dodržiavajú bezpečnostné opatrenia.

„Všetci nosia rúška, pracujú v dostatočnej vzdialenosti, takisto sú na čerstvom vzduchu a pracujú v malých skupinách,“ povedala pre českú stanicu Eva Jouklová, hovorkyňa Lesov ČR.

5. Na bratislavskej stanici spustili rúškomat

Na autobusovej stanici Nivy spustili automat na rúška, uvádza TASR.

„Sortiment automatu je zatiaľ obmedzený na rúška, v krátkom čase by však mali pribudnúť aj dezinfekčné gély,“ povedala pre agentúru hovorkyňa dopravnej spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová.

Linky prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji premávajú podľa sobotňajšieho cestovného poriadku s pridanými spojmi na najvyťaženejších trasách.

Cestujúci musia nosiť ochranné rúška, prípadne si zakrývať nos a ústa šatkou a do autobusu nastupovať zadnými dverami.

Výdajný automat na ochranné rúška. Foto – TASR

6. Plat venoval na dezinfekciu

Senický primátor Martin Džačovský venoval časť platu na dezinfekciu, uvádza portál My Záhorie.

„Najlepšou prevenciou pred chorobami, a nielen v tomto čase, je časté umývanie a dezinfekcia rúk. Časť svojho platu som preto investoval do výroby stojanov s bezoplachovou dezinfekciou rúk na verejné miesta v Senici, ktoré navštevuje veľa ľudí,“ napísal primátor na sociálnej sieti.

Stojany na dezinfekciu rúk následne umiestnili na pošte, mestskom a okresnom úrade, ako aj v lekárni na poliklinike.

Mesto plánuje zaviesť i ďalšie stojany. O ich výrobu požiadala regionálneho majstra, aby ho v čase koronavírusu radnica aspoň takto podporila.

7. Pomôcť môže každý

Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre vzniká databáza dobrovoľníkov, ktorí chcú počas koronakrízy pomáhať, informuje TASR. Zoznam dobrovoľníkov vytvára fakulta sociálnych vied a zdravotníctva s cieľom zhromaždiť informácie o ľuďoch ochotných pomáhať v zariadeniach aj v teréne.

„Vieme, že ste ochotní dobrovoľne pomáhať iným, ako v sociálnych službách, tak v psychologických a zdravotníckych zariadeniach. V teréne, v organizáciách alebo online,“ uvádzajú pracovníci fakulty na svojej webstránke.

Tam nájdu záujemcovia aj formulár, prostredníctvom ktorého sa môžu registrovať a neskôr zapojiť do pomoci.

Ilustračné foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie